A kis cégek passzivitása miatt pang a pesti irodapiac

Vágólapra másolva!
Alig 3 millió négyzetméternyi iroda van ma Budapesten, amely jóval kevesebb, mint a fejlett nagyvárosokban. Ez elsősorban a kkv-k passzivitása miatt van így.
Vágólapra másolva!

Az irodapiac alapvető problémája Budapesten nem elsősorban a külföldi befektetések elmaradásában keresendő, hanem a helyi kkv-szektor gyengeségében - mondta Polster Tamás, a DTZ tanácsadási vezetője.

A mai budapesti irodapiac körülbelül 3 millió négyzetméternyi területet jelent, amely csak egy kis hányada a tényleges piaci igénynek, mert a kkv-k nagy részének még nem engedheti meg magának, hogy modern bérirodaházat használjon. Hasonló szerkezetű nyugat-európai városokban a modern irodapiac gyakorlatilag lefedi a teljes igényszintet. Brüsszelben például több mint 10 millió négyzetméternyi modern irodára van ma igény - mondta Polster Tamás.

Budapest akkor lesz sikeres ingatlanbefektetési piac, amikor a helyi kkv-hálózat megerősödik, ez fogja 3 millióról 6-ra fel vinni az igényszintet, és minőségi fejlesztések számára elfogadható bérleti színvonalat teremteni. Természetesen fontosak a nagy nemzetközi cégek, és meg kell teremteni számukra a belépés feltételeit, de nem ezek fogják a piacot meghatározni - tette hozzá a nagy nemzetközi cégek döntéseit segítő szakember.