A forintot is elérte a piaci pánik

Vágólapra másolva!
A forintot is elérte a negatív külpiaci hangulat szerda estére. A hazai deviza ugyanakkor nem esett olyan nagyot, ami részben abból is fakadhat, hogy az Európai Bizottság 3 százalék alatti GDP-arányos deficitet lát idén és jövőre is Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A piacok kisebb optimizmussal fogadták, hogy Barack Obama legyőzte republikánus kihívóját, Mitt Romney-t, így újabb négy évig töltheti be az elnöki pozíciót az Egyesült Államokban. "Ha lehet hinni a politikusi ígéreteknek, akkor szigorúbb költségvetési politika kerülhet bevezetésre, de aminek mindenképp örülhetnek a piacok az Ben Bernanke, a Fed elnöki székének a megmaradása" - írta elemzésében Soós Róbert, az XTB Magyarország piaci elemzője.

A forint 280,5-ig erősödött délelőtt a kedvező nemzetközi hangulatban, ami egy egységnyi javulásnak felelt meg a hajnali szinthez képest, ám az Európai Bizottság jelentésének publikálása előtt kisebb profitrealizálás bontakozott ki.

A bizottság jelentésének Magyarországról szóló része kedvezőnek mondható, hiszen sokak várakozásával ellentétben a bizottság 3 százalék alatti GDP-arányos költségvetési deficitet lát Magyarországon jövőre. Ez pozitív hazánk szempontjából, hiszen könnyebben kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Ugyanakkor a bizottság 2014-re 3,5 százalékos hiány vár, és a költségvetés strukturális egyenlegétől sincsenek elragadtatva.

A jelentés mégis elrontotta a piaci hangulatot, mert az Európai Unió és az euróövezet gazdaságáról kedvezőtlen előrejelzést adott. Az EU gazdasága idén 0,3, az euróövezeté 0,4 százalékkal zsugorodhat, és a valutaunióban jövőre is csak stagnálásra lehet számítani.

Az sem segített a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke azt mondta, az euróövezeti adósságválság Németországba is kezd begyűrűzni. A német részvények tovább estek Draghi szavaira.

Az Egyesült Államok vezető indexei pedig több mint két százalékot zuhantak az európai fejleményekre, valamint az is aggasztja a befektetőket, hogy Barack Obama miként birkózik meg a költségvetési szakadékkal. Az USA-ban súlyos megszorításokat kell végrehajtani a következő hónapokban, ami negatív hatással lesz a növekedésre.

A kockázatkerülő nemzetközi hangulatban az eurót 283 forinton is jegyezték szerdán este, ám a piacok zuhanását látva a hazai deviza esése nem mondható jelentősnek. Ha fennmarad a kedvezőtlen külső környezet, akkor a forint további esésére lehet számítani.