Figyelem, lélektani határon billegnek a németek

Vágólapra másolva!
7000 pont alatt is járt ma a német DAX index, amire utoljára augusztusban volt példa. Egyelőre ugyan még mintha meg tudna kapaszkodni a lélektani támasz felett az index, de mind a rövidebb, mind a hosszabb távú technikai kép további eséseket vetít előre.
Vágólapra másolva!

Lélektanilag is fontos szint letörésével kacérkodik az egyik legfontosabb európai részvényindex, a DAX, ha pedig sikerül tartósan megroppantania a 7000 pontos támaszát, a technikai kép alapján további esés következhet. Az álmosan negatív pénteki hangulat mindenesetre nem kedvez az index számára, bár koradélutánra sikerült felkapaszkodnia a kulcsszint fölé.

A 7000 is eleshet?

A napi grafikonra tekintve úgy tűnik, hogy a DAX index valójában már napokkal ezelőtt maga mögött hagyta a legfontosabb támaszait, hiszen már letörte a márciusi csúcs szintjén 7170 pont környékén. Ez a támasz augusztus óta alkotta annak a szűk sávnak az alsó szélét, ami viszonylag szűk korlátok közé szorította az index mozgását.

A másik, kevésbé fontos szint, egy augusztusi kis csúcs 7100 pontnál csak alig két-három napig tudta feltartóztatni az indexet, és tegnap már ezt is letudta a DAX. A 7000 ponttal való birkózás ennek tükrében tényleg csak formalitásnak tűnik, és valószínűleg csak jelképesnek számít, az ehhez hasonló kerek, ezerpontos szinteknél általában elidőzik az index.

Sokkal érdekesebb ennél, hogy mind az MACD, mind az RSI indikátor látványos divergenciát mutat az árfolyammal, hiszen miközben augusztus és november között az index még azonos szintű csúcsokat épített, az indikátorok már bőven csökkenő trendben mozogtak, alacsonyabb csúcsokkal és mélypontokkal. Az ehhez hasonló divergenciák általában markáns, akár hosszú távú fordulatokat előrejelző jelenségnek számítanak.

DAX Index (napi)

A heti grafikonra tekintve sem túl fényes a kép, hiszen a DAX index a 2011-es tripla csúcs szintjeiről fordult le némi tétova oldalazás után november elején. Letörve a már említett év eleji csúcsot, látszólag nem mutatkozik a közelben lényeges kapaszkodó, ami visszatarthatná az indexet a további eséstől.

Az indikátorok ráadásul már itt is eladási jelzéseket mutatnak. Az RSI már idejekorán kilépett a 70 pont jelölte túlvett zónából (az RSI-hez hasonló úgynevezett momentum indikátoroknál a szélső zónából való kilépés ad vételi, illetve eladási jelzéseket), ráadásul az MACD is felülről metszette a szignálvonalat.

DAX index (heti)

Meddig tarhat az esés?

A napi grafikonra visszatérve az első igazán markáns támasz a 200 napos mozgóátlag lehet, 6830 pont környékén érdemes tehát először az esés végét keresni, főként mivel ezen a környéken található egy kevésbé erőteljes, de azért felfedezhető szint.

Az indikátorok sem utalnak egyelőre fordulatra, bár az RSI egészen megközelítette a túladott zóna határát. Ne feledjük, ez önmagában még nem ok a vételre, hiszen ha hosszasan folytatódna a csökkenő trend, akkor tartósan is ebben a zónában ragadhat az index. Az MACD indikátor éppen belépett a negatív tartományban, és semmi nem utal arra, hogy kedve lenne visszatérni a napfényesebb pozitív oldalra.

A heti grafikon alapján 6720 pont környékén tűnik fel az első, lényegesebb támaszszint az 50 hetes mozgóátlag képében, bár az elmúlt pár évet elnézve, ez a mozgóátlag nem tudta igazán érdemben befolyásolni az index alakulását. Ha ez nem tart ki viszont, akkor ezen az ábrán a következő lényeges szint a 6150 pontnál húzódó, általában kevésbé követett 200 hetes mozgóátlagnál és a 2012 nyári mélypontnál húzódik. Utóbbi ráadásul épp a mostanihoz hasonló, kerek ezres szint 6000 pontnál.

Nem túl fényes kilátások ezek tehát, ha nem változik lényegesen a piaci hangulat, akkor kénytelenek lehetünk közép-hosszabb távon is lényegesebb esésekre felkészülni. Azt sem szabad persze elfelejteni, hogy a technikai elemzés soha nem tévedhetetlen, így kár lenne készpénznek venni a fenti jelzéseket, hiába tűnnek egészen kézenfekvőnek.