37 milliárd eurót kapnak a spanyol bankok

Vágólapra másolva!
Elfogadták a spanyol bankmentőcsomagot, négy bank összesen 37 milliárd eurónyi tőkeinjekciót kap. Ez a legnagyobb ilyen európai akció 2007 óta.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az Európai Bizottság szerdán a spanyol bankmentőcsomagot, és e célból engedélyezte mintegy 40 milliárd eurónyi euróövezeti hitel folyósítását. Az euróövezeti állam- és kormányfők idén nyáron döntöttek arról, hogy 100 milliárd euróig terjedő összegben támogatja az állandó euróövezeti mentőalap, az ESM a spanyol bankok feltőkésítését. Számos spanyol bank az ingatlanpiaci buborék összeomlása miatt került csődközeli helyzetbe.

A Bankia, az NCG Banco, a Catalunya Banc és a Banco Valencia összesen 37 milliárd eurónyi tőkeinjekciót kap, miközben a bankok kötvénytulajdonosai veszteséget kényszerülnek majd elszenvedni - ismertette a program végleges változatát szerdán Joaquín Almunia versenyügyi biztos szerdán. A most részletezett bankmentés a legnagyobb ilyen európai akció azóta, hogy a válság hajnalán, 2007 közepén a német IKB Bankot kimentették.

Az európai politikus tájékoztatása szerint a Banco Valenciát a Caixabanknak értékesítik, míg a másik három banknak az elkövetkező öt év során több mint 60 százalékkal kell csökkentenie mérlegfőösszegét. Az így államosított bankoknak ezen kívül akár bankfiókjaik felét is be kell majd zárniuk.