2014-re várják a magyar fordulatot

Vágólapra másolva!
A londoni Morgan Stanley szerint 2013-ban a legjobb esetben is stagnálni fog a magyar gazdaság, de 2014-ben már újra növekedés jön. Az elemzőház szerint jövőre 2,3 százalékos lesz a magyar infláció.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti válság várható újabb eszkalációjának és a térségbeli országok államháztartási konszolidációs intézkedéseinek elegye valószínűleg jelentősen lassítja 2013-ban Közép- és Kelet-Európa gazdaságainak teljesítményét - jósolták a jövő évre szóló első, átfogó előrejelzéseikben londoni szakelemzők. Az új citybeli prognózisok szerint Magyarországon jó esetben stagnálás várható jövőre, de vannak olyan londoni elemzői vélemények, amelyek szerint a magyar gazdaság 2013 egészét is recesszióban tölti.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja hétfőn ismertetett térségi előrejelzésében közölte: az egyre nagyobb külső kihívások és a magyar kormány "újabb nagy adagnyi" kiigazító intézkedései miatt a ház most már 1,3 százalékos visszaesést vár a magyar gazdaságban 2012-re az eddig jósolt 1,2 százalékos GDP-mínusz helyett.

A cég közgazdászai 2013-ra szóló magyar prognózisukat még meredekebben, 0,7 százalékos növekedésről stagnálásra rontották. A Morgan Stanley hétfői előrejelzése szerint ugyanakkor 2014-ben 1,3 százalékos növekedés várható Magyarországon.

A ház szakértői ugyanakkor - szintén az adóváltozásokra hivatkozva, a gyenge gazdasági teljesítmény ellenére is - jelentősen emelték inflációs prognózisukat. Új becslésük szerint az átlagos inflációs ütem Magyarországon jövőre eléri az 5,3 százalékot a cég által eddig várt 3,8 százalék helyett.

A Morgan Stanley közgazdászai szerint csak 2014-ben, az adómódosítások hatásának enyhülésével várható, hogy a magyarországi inflációs ütem közelebb kerül a 3 százalékos célhoz, de a ház londoni elemzői még abban az évben is 3,6 százalékos átlagos inflációval számolnak.

A cég ennek ellenére jelentős mértékű további jegybanki kamatcsökkentést vár. Hétfői prognózisa szerint mivel a magyar gazdaság várhatóan még több negyedéven át recesszióban lesz, illetve stagnálni fog, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris testülete jó eséllyel "szemet huny" az elsődleges inflációs sokkok felett, és akár a forint valamelyes gyengülése árán is folytatja az enyhítési ciklust.