20 százalékot ugrott a kávéfőzőgyártó

Vágólapra másolva!
Alaposan megrántották piaczárás után a Green Mountain Coffee Roasters árfolyamát az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves beszámolója, és a menedzsment pozitív kilátásai miatt. A részvény közel 22 százalékot tudott ugrani.
Vágólapra másolva!

Tegnap, piaczárás után tette közzé negyedéves beszámolóját a Green Mountain Coffee Roasters. A társaság pozitív meglepetést okozott, 22 százalékot ugrott a gyorsjelentés után a részvény.

A kávékat és kávéfőzőgépeket értékesítő amerikai vállalat éves alapon komoly növekedést tudott felmutatni az előző negyedévben (a cégnek ez a negyedik pénzügyi negyedéve volt). Az árbevétel közel 30 százalékot ugrott, míg az egy részvényre jutó profit 25 százalékot hízott. Az előbbi esetében csak 4 százalékkal sikerült túllőni az elemzői várakozásokon, az EPS viszont 23 százalékkal lett jobb a Bloomberg konszenzusánál.

Forrás: [origo]

A nemrég piacra dobott Keurig kávéfőzőből a vállalat 2 millió darabot adott el, ami túlszárnyalta a Stifel Nicolaus elemzőház által várt 1,75 millió darabot. A vállalat az olasz Luigi Lavazza SpA társasággal együtt egy eszpresszó gép értékesítését is elkezdte a negyedévben. A Green Mountain Coffee Roasters emellett a Nestléhez tartozó Nespressoval is csatába szállt, mivel latte készítésére alkalmas gépet is készítettek. A kávéfőzők előretörése mellett a vállalat bevételének jelentős része továbbra is elsősorban a kávéeladásokból származik.

Pozitív jövőképpel lepte meg a piacot a vállalat menedzsmentje, a 2013-as pénzügyi évben 2,64-2,74 dollár között alakulhat a vállalat egy részvényre jutó profitja. Augusztusban még csak 2,55-2,65 dollárra számított a cég vezetése, a piac viszont ettől pesszimistább volt, mivel 2,49 dollár volt a jövő évre vonatkozó elemzői konszenzus. A profit növekedése mellett az árbevétel is komoly mértékben emelkedhet, 15-20 százalékos lehet éves alapon jövőre a bővülés üteme, miközben csak 15 százalék volt a Bloomberg által gyűjtött prognózis.

A híres hedge fund guru, David Einhorn még márciusban jelezte, hogy szerinte túlértékelt a részvény, amiben komoly eladói hullám bontakozott ki a bejelentés óta. A részvények eséséből profitáló short pozíciók aránya pedig folyamatos növekedést mutatott. A pozitív meglepetést okozó gyorsjelentés miatt sokan zárhatják majd a pozícióikat vételekkel, ami akár tovább is repítheti az árfolyamot.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.



Az október végi adatok szerint látható, hogy magas volt a short pozíció miatt eladott részvények aránya a parketten forgó papírokhoz viszonyítva.

Forrás: [origo]

A részvény 22 százalékos emelkedéssel, 35 dollár fölött nyithat a tegnap piaczárás után bemutatott mozgás után.

A Green Mountain Coffee Roasters (NYSE) árfolyama

Forrás: [origo]