Ítélet a MOL-ügyben: Ütik a részvényt

mol, kicsi
Vágólapra másolva!
Megszületett az ítélet Ivo Sanader ügyében, a volt horvát miniszterelnököt kenőpénzek elfogadásával vádolták. A Reuters információ szerint a zágrábi bíróság bűnösnek találta Sanadert és 10 éves börtönbüntetésre ítélte az előzetesen beharangozott 15 évvel szemben. A bíróság indoklása szerint 5 millió eurós kenőpénzt fogadott az ex-miniszterelnök 2008-ban a MOL-tól, illetve korábban az osztrák Hypo Alpe Adria Banktól.
Vágólapra másolva!

10:54 - Határozottan elutasítja a MOL a felhozott vádakat

A Portfolio.hu-nak írt levelében az olajtársaság kitér arra, hogy nem volt szüksége tiszteségtelen eszközökre ahhoz, hogy 2009-ben átvegye a csőd közelében lévő INA irányítását. A MOL nem adott semmilyen jutattást politikusoknak, és továbbra is célja, hogy Horvátország legnagyobb külföldi befektetőjeként az INA még sikeresebb és nyereségesebb legyen.

Bűnösnek találták a MOL-t

Végül 10 évre ítélte el a horvát ügyészség Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt az ellene folyó korrupciós perben, míg a reggeli hírek még 15 éves börtönbüntetésről szóltak - írja az [origo]. Az indoklás szerint Sanader visszaélt hatalmával, amikor az állam eladta az INA kisebbségi csomagját a MOL-nak, és 5 millió eurós kenőpénzt fogadott el a Reuters információi szerint 2008-ban a MOL-tól. Az ítélettel kapcsolatban 15 napjuk van a feleknek, hogy fellebezzenek.

Az elmúlt években több támadás is érte a MOL-t, ami a friss ítélettel vélhetően nem fog alábbhagyni. Nem zárható ki, hogy a horvát kormány nekimenjen a korábban kötött privatizációs szerződésnek. Horvátország közelgő uniós csatlakozása ugyan tompíthat mindezen, de némi szerződés módosítást megpróbálhat kicsikarni a horvát kormány. Ez a bizonytalansági tényező negatívan hathat a magyar olajcég INA-pakettjének sorsával kapcsolatban.

Az INA fontos szerepet tölt be a hazai olajcég életében, a 2009-es konszolidációt követően jelentős mértékben járul hozzá a MOL szénhidrogén kitermeléséhez.

Forrás: [origo]

Kedvezőtlenül reagált a MOL az ítélet bejelentésére, minimális emelkedésből 2,7 százalékos csökkenésbe fordult át az árfolyam, ráadásul a forgalom is felpörgött.

MOL

Forrás: [origo]