Vágólapra másolva!
Jelentős zuhanással reagált a magyar tőzsde a kormány ma délelőtt bejelentett újabb kiigazító csomagjára. A főbb papírok közül az OTP szenvedte el a legnagyobb esést, miután kiderült, hogy nem felezik meg jövőre a bankadót. Európában tartják a pluszokat a piacok, a spanyol index kiemelkedően teljesít az ország adósbesorolásának megerősítésének hírére. 
Vágólapra másolva!

Jön az újabb kiigazító csomag

Újabb megszorításokat jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ma délelőtti sajtótájékoztatóján. A kormány egy megközelítőleg 370 milliárd forintos kiigazításról döntött, mely 7 intézkedéssorozatból áll. Ennek keretében többek között elhalasztják a pénzügyi szervezetek különadójának lefelezését és a tranzakciós illetéket 2 ezrelékre emelik. A csomagra azért van szükség, mert az unió nem ismerte el a 95 milliárdos, adóbeszedés hatékonyságából származó többletbevételt és a korábban bejelentett 400 milliárdos egyenlegjavító intézkedéseknek csak a kétharmadát veszik figyelembe. Ezzel pedig újra túlzott-deficit eljárás alá került volna az ország.

Ennek következtében jelentős mínuszba került a BUX az OTP 5 százalék körüli zuhanásának is köszönhetően. A magyar piac teljesítménye jelentősen elmarad régiós társaitól. A főbb papírok közül a MOL 1,1 százalékot, a Magyar Telekom és az Egis pedig 0,6 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

OTP (BÉT)

A forint továbbra is tartja erejét, 278,8 körül jegyzik az euróval szemben. Az USDHUF kurzusa 212,6 körül, a CHFHUF pedig 230,4 körül mozog.

Kedvező hírt közölt a PannErgy, ugyanis a cég újabb vissza nem térítendő támogatást kapott, egy hónapon belül másodjára. A 309 millió forintos összeggel már 1,6 milliárd forintnyi támogatáshoz jutott a vállalat, aminek következtében 2 százalék körüli pluszban mozog a papír.

Az E-Starral kapcsolatos hírek szerint mégsem kapnak külső forrást, ugyanis a korábbi partner visszalépett a sikertelenül zárult tárgyalások után. Ezen kívül kiderült, hogy az idén októberben lejáró papírokat legfeljebb a névérték bruttó 35 százalékán vásárolná vissza a vállalat. Mint korábban beszámoltunk róla, néhány héttel ezelőtt kiderült, hogy gond lehet a kötvénytörlesztésekkel, a cég papírjainak kereskedését fel is függesztették a mai zárásig.

Kitart a jó hangulat Európában

Tartják a reggel megszerzett előnyüket az európai piacok. A spanyol IBEX teljesít a legjobban 1,5 százalékos emelkedésével, melyben valószínűleg szerepet játszik, hogy a Moody's megerősítette az ország Baa3-as adósság besorolását, fenntartva a negatív kilátásokat. A legnagyobb erősödést az olajipari és a nyersanyag kapcsolt vállalatok papírjai mutatják 1 illetve 0,8 százalékos emelkedéssel.

Forrás: [origo]

A Danone francia édességgyártó papírjai 4 százalékot estek, miután értékesítési jelentéseikben közzétett számaik szerint továbbra is szenvednek az európai válság miatt és nehezen tudják eladásaikat növelni Európában, mivel a fogyasztók inkább az olcsóbb termékek felé kezdenek fordulni.

Danone (Euronext Paris)

Forrás: [origo]