Vágólapra másolva!
A kedvező amerikai kiskereskedelmi adat, valamint a Citigroup pozitív gyorsjelentésének ellenére vegyesen kezdik a kereskedést az amerikai indexek. Az európai tőzsdék tartják a napközben megszerzett pluszokat, bár visszaadtak valamelyest előnyükből, míg itthon a BUX tovább gyengélkedik.   
Vágólapra másolva!

Lemaradt a BUX

Továbbra is elmarad a magyar piac teljesítménye az európai piacoktól és 0,2 százalékos csökkenést mutat, amit a Magyar Telekom 2, valamint a MOL 0,7 százalékos esése okozhat. Az OTP visszaadott kicsit a napközben megszerzett pluszokból, de még így is 0,3 százalékos emelkedésben mozog.

Forrás: [origo]

A BUX gyenge teljesítménye nem hatott ki a forint árfolyamára, amely továbbra is tartja a 279-es szintet az euróval szemben, ami havi csúcsnak számít, míg egy dollárért 215,6 forintot, egy svájci frankért 230,8 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

Repül a Renault

A vártnál jobb amerikai kiskereskedelmi adatok, és a Citigroup kedvező gyorsjelentése miatt továbbra is jó a hangulat az európai piacokon, amelyek az egészségügyi és pénzügyi szektor vezetésével emelkednek. A mai nap nyertese továbbra is a francia tőzsde 0,8 százalék körüli pluszal, míg a spanyol parkett továbbra sem tud kikecmeregni a negatív tartományból.

Forrás: [origo]

A részvénypiacokon uralkodó jó hangulat a kötvénypiacokra is átragadt, és a megnövekedett kockázatviselési hajlandóság miatt csökkennek a görög és olasz állampapír hozamok. A görög tízéves államkötvények hozama 17 százalékon mozog, míg az olasz 4,9 százalékon áll 0,4 százalékos csökkenés után.

A vállalatok közül a mai nap egyik nyertese a Renault, amely 4 százalék körüli pluszban jár, miután az autógyártó bejelentette, hogy 2016-ig 4 milliárd eurós megtakarítást kíván végrehajtani.

Renault (Paris)

Forrás: [origo]

Pozitív számok a Citigroupnál

Az elemzői konszenzusnál jobb lett a ma publikált amerikai kiskereskedelmi értékesítési adat, mivel az autó- és energiaárakkal tisztított érték 0,9 százalékot növekedett szeptemberben, miközben az elemzők csak 0,4 százalékos bővülésre számítottak. A New York-i feldolgozóipari index viszont harmadik hónapja mínuszban van, most mínusz 6,16 pontos szintnél jár a múlt havi mínusz 10,4 pont után, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóipar szereplői továbbra is negatívan ítélik meg a gazdaság kilátásait.

Ennek ellenére nem mutatnak jelentősebb elmozdulást az amerikai részvényindexek, és csak az S&P és a Dow tudott enyhén emelkedni.Az európai piachoz hasonlóan az egészségügyi és pénzügyi szektor számít felülteljesítőnek.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Jól sikerült a Citigroup gyorsjelentése is, mivel a bank 19,41 milliárd dolláros bevételt ért el az elemzők által előzetesen várt 18,75 milliárd dolláros árbevétel helyett. Az 1,06 dolláros tisztított EPS is meghaladta az előzetesen számított 0,97-es értéket, így a részvény 2,3 százalékos drágulást mutat piacnyitás után.

Citigroup (NYSE)

Mindössze 0,1 százalékot emelkedtek a Sprint Nextel papírjai, annak ellenére, hogy bejelentették, hogy a Softbank 20,1 milliárd dollárért 70 százalékos részesedést vásárol a vállalatban. Az üzlet mindkét fél számára előnyös lehet, ugyanis a Softbank ki tud törni a szűkülő japán piacról és Amerikában növelheti nyereségét, míg a Sprint forrást szerez a 4G hálózatának kiépítésére, amivel javul versenyképessége a távközlési szegmensben.