Vágólapra másolva!
Az HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet tett közzé, melynek októberi értéke 49,1 lett, ami a kínai gazdaság javuló állapotáról ad tanúbizonyságot. A mutató azonban még mindig elmarad gazdaság gyorsuló növekedését jelentő 50-es szinttől.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi kínai makrogazdaság állapotára utaló feldolgozóipari beszerzési menedzser index arra enged következtetni, hogy a kínai gazdaság a 3 éve tartó lassulásának mélypontját már elérte, és lassú, de biztos fellendülés várható.

Az HSBC bank által publikált mutatószám októberben 49,1 ponton áll, ami ugyan még mindig alatta van az 50-es szintnek, ami a gazdasági növekedés lassulását választja szét a gyorsulástól, de ígéretesnek tűnik, figyelembe véve, hogy legutoljára tavaly ilyenkor járt a vízválasztó 50-es szint felett. Az adat összetevői a magánszektor kisebb méretű, export-orientált kínai társaságaitól származik.

A világ második legnagyobb gazdaságában, ahol az ipari termelés évesítve 9,2 százalékkal nőtt szeptemberben, a vállalatok még mindig jelentős mértékben bővülnek, azonban lassabban, mint tették azt korábban. Összehasonlítás képen, a válság kirobbanása előtti évben, 2007-ben, évesített alapon 14,2 százalékkal növekedett a kínai gazdaság.

Dariusz Kowalczyk, a Credit Agricole CIB gazdasági elemzője szerint a "befektetők csalódottak, hogy a kínai gazdaság nem fog gyorsan visszaállni korábbi bővülési szintjére, és a most látható esetleges fordulópont még magában nem jelent semmit. Az állam pedig láthatóan nem tervez további jelentős gazdaságösztönző lépéseket."

Érdemes megemlíteni, hogy a Kínai Kommunista Párt november 8-án rendezi 18. nemzeti kongresszusát, ahol a vezérkar kilenc tagjából heten távoznak (nyugdíjazás és más hivatalbeli szabályok miatt). Az új vezetéstől a kínai gazdasági növekedés lassulásának megfékezését, valamint a korábbihoz hasonló szárnyaló pályára állítását várják.

Gazdasági elemzők azt prognosztizálják, hogy a gazdasági növekedés lassulásának megállása kevesebb terhet rak az új vezetés vállára, ezért kevésbé fog monetáris ösztönző lépésekhez folyamodni, mint például kamatot vágni, a kínai vezérkar.

A hivatalos feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet általában egy héttel az HSBC adat után teszik közzé.