Varga szerint tárgyalunk, az IMF szerint nem

Vágólapra másolva!
Múlt pénteken az [origo] még arról számolt be, hogy a Nemzetközi Valutaalap szakítani készül Magyarországgal, miután a kormány IMF-ellenes kampányba fogott. A hírre reagálva a magyar tárgyalódelegáció vezetője, Varga Mihály elmondta, hogy hazánk továbbra is megállapodásra törekszik, ugyanakkor a kormánynak is feltételei vannak. A hétvégén az IMF részéről Irina Ivaschenko is megszólalt, elmondása szerint egyelőre nincs még meg e tárgyalások folytatásának újabb időpontja. Ezenkívül azt is kifejtette, hogy a kormány legutóbbi intézkedései szembe mennek a Nemzetközi Valutaalap ajánlásaival.
Vágólapra másolva!

Az [origo] pénteki értesülései szerint az IMF és a kormány között elmérgesedett a viszony, miután a magyar fél ellenséges médiakampányt indított. Az értesülést a hazai fél tompítani kívánta, Varga Mihály szerint ugyanis továbbra is lehet megállapodás a kormány és a nemzetközi szervezetek között, azonban a kormánynak is vannak feltételei. Ehhez szükséges lenne, hogy az IMF és az EU is megértse, hogy a kormánynak vannak elképzelései és saját programja. Ha ez nem következik be, akkor elmondása szerint a tárgyalások sokáig elhúzódhatnak és eredménytelenül is záródhatnak.

A kormány továbbra is a megállapodás tető alá hozására törekszik, ennek érdekében az IMF-nek és az Európai Bizottságnak is megküldte a legutóbbi kiigazító csomagot, melyet jelenleg értékelnek a szervezetek. Az EB november 7-én teszi közzé makrogazdasági előrejelzéseit, melyben már a legújabb intézkedések is megjelenhetnek. Varga Mihály szerint az IMF és az EU november eleje-közepe táján jelezheti, hogy folytatni kívánja-e tárgyalásokat.

Egyelőre nincs újabb időpont kitűzve a tárgyalások folytatására - erősítette meg Irina Ivaschenko, a Nemzetközi Valutalap magyarországi képviselője a Reutersnek szombaton. Elmondása szerint a kormány legutóbbi két kiigazító csomagja szembe megy ajánlásaikkal, véleményük szerint nem ad hoc adóbeavatkozásokra lenne szükség.

A két nyilatkozatból is látszik, hogy mindkét fél foggal-körömmel ragaszkodik saját álláspontjához, melyből nem sokat kíván engedni, így nem lenne csoda, ha a tárgyalások további hónapokat vennének igénybe. Továbbá, ha nem közelednek az álláspontok, akkor ténylegesen is elmaradhat a megállapodás, ahogyan azt Varga is elmondta.