Varga Mihály: Jó lenne, de még nincs időpontunk az IMF-fel

Vágólapra másolva!
A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint nem lenne helyes azt az üzenetet küldeni, hogy Magyarországnak nem fontos az IMF-megállapodás. Varga Mihály szerint jelentősen csökkent a gazdaság sebezhetősége, és ha nem változik alapvetően a külső környezet jövőre, akkor nem lesz szükség külső finanszírozásra.
Vágólapra másolva!

A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén pénteken Tokióban közölte, hogy tájékoztatta az IMF tisztségviselőit a magyar gazdaság helyzetéről és a magyar gazdaságpolitika lépéseiről. Az IMF/EU-tárgyalásokról azt mondta: "szívesen mondanám, hogy már meg is van az időpontja, de ez nem volna igaz". Ugyanakkor hozzátette: nem volna helyes azt az üzenetet küldeni, hogy Magyarországnak nem fontos a megállapodás.

Varga Mihály szerint Magyarország fiskális pozíciója sokat javult az elmúlt két évben, de a növekedési kilátások romlása miatt továbbra is sebezhető az ország. Ugyanakkor "sokkal kevésbé sebezhető, mint két évvel ezelőtt. Akkor azon a tízes listán voltunk, amely azon országokat tartalmazta, ahol várható csőd hamarosan. Ettől szerencsére messze kerültünk" - tette hozzá. "Ha nem változik alapvetően a nemzetközi környezet 2013 közepéig-végéig, akkor Magyarországnak nem lesz szüksége külső finanszírozásra" - közölte Varga Mihály.

A miniszter elmondta: "ami miatt a sebezhetőség fennáll, azok a növekedési kilátások. A kiigazítás óhatatlanul magával hozta, hogy a növekedési feltételek romlottak". Felmerült, hogy a kormány eurókötvényeket bocsásson ki a devizapiacon, de erre Magyarország csak az IMF-megállapodás megkötését követően készül - erősítette meg.