Varga már hallgat a népnyúzó IMF-ről

Gazdasági konferencia, Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Már Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter sem állítja azt a levelében, hogy az IMF a nyugdíjak és a bérek csökkentését kérné, kérte volna. Pedig a kormány eddigi kommunikációja ezt hirdette.
Vágólapra másolva!

Megdőlni látszik a kormányzati kommunikáció egyik fő állítása az IMF követeléseiről, és maga Varga Mihály, a tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter írt egy olyan levelet, amely azt a gyanút erősíti, hogy a valutaalap nem kérte, nem kéri a nyugdíjak és a bérek csökkentését.

Veres sarokba szorította Vargát

Vargát a szocialista Veres János, volt pénzügyminiszter kérdezte írásban arról, hogy "Mi áll az IMF-nek küldött válaszlevélben?". Varga válasza felkerült a parlament honlapjára.

A kormány szeptember közepén küldte el levelét az IMF-nek és az Európai Bizottságnak, válaszul a két szervezet július közepi látogatása után itt hagyott levelére, felvetéseire. Mint Varga írja a júliusi levélről, a valutaalap "előzetes véleményt hagyott a kormány részére, amelyben kitért azon területekre, ahol a gazdaságpolitikai intézkedések módosítása, illetve mélyebb kifejtése szükséges. Ilyen javaslat volt többek között (1) a tranzakciós illeték Magyar Nemzeti Bank műveleteire való kiterjesztésének visszavonása, (2) az adóbeszedés hatékonyságának növelése, (3) az egykulcsos adórendszer felülvizsgálata, (4) az állam méretének további csökkentése, (5) a szociális támogatási rendszer célzottabbá tétele, (6) a bankadó eltörlése, (7) a közösségi közlekedés állami támogatásának felülvizsgálata és (8) a helyi önkormányzatok kiadásainak mérséklése.

A kormány ezeket a javaslatokat megvizsgálta, és a hivatalos válaszlevelét szeptember 19-én elküldte a két szervezetnek, jelzi Varga Mihály. A levélben a kormány világossá tette, mely területeken van lehetőség a tárgyalások folytatására, és hol nincs. Előbbinél többek között az adóbeszedés hatékonyságának javítását vagy a fordított áfa kiterjesztését hozza fel Varga, míg utóbbinál megemlíti, hogy a kormány "továbbra sem" támogatja a nyugdíjak és a munkavállalók jövedelmének csökkentését.

A nyugdíjak és bérek csökkentését azonban az IMF és a bizottság nem kérte. Eddig nemcsak mi valószínűsítettük a forrásaink által elmondottak alapján, de az IMF és a bizottság is cáfolta, hogy ilyent kért volna, a birtokunkba jutott brüsszeli anyag is egyértelműen mutatja, hogy ilyen elvárást nem támasztanak a kormánnyal szemben. Most pedig magának Vargának a levele is megerősíteni látszik ezt. A miniszter a nyolc pontból álló felsorolásban nem említi a nyugdíj- és bércsökkentést, pedig ha lett volna, vélhetően nem hagyja ki a listából. Varga csak a Veresnek írt levelének későbbi részében tesz említést erről, de nem úgy, mint amit a két szervezet kért volna, csak úgy, hogy a kormány továbbra sem támogatja ezt a két dolgot.

Veres egyébként kérte Vargától, hogy csatolja be a neki írt levelében az IMF-nek és a bizottságnak írt szeptemberi válaszlevelet. Varga ezt nem tette meg.

A kormány hetek óta ezzel a trükkel riogat

A kormány az elmúlt hetekben gőzerővel folytatja a médiakampányt, amelyet épp aznap, október 9-én indított, amikor elkezdődött az IMF-közgyűlés. A médiakampányban megjelenő hirdetések közül kettő is az IMF-nek tulajdonítja, hogy nyugdíj- és bércsökkentést kértek volna a kormánytól. A médiakampány és a lakosság IMF ellen való hangolása az utolsó csepp lehetett a pohárban, mint az [origo] beszámolt róla, a valutaalappal elmérgesedett a kormány viszonya, lényegében megszakadtak az előkészítő tárgyalások, házon belül így beszélnek az IMF-nél, és csak komoly gazdaságpolitikai fordulat esetén hajlandók visszatérni Budapestre. Információinkat a cikk megjelenése után néhány órával Varga cáfolta, de másnap Irina Ivascsenko, az IMF itteni irodájának vezetője alátámasztotta kiadott közleményében.