Vágólapra másolva!
Nem hatotta meg a magyar tőzsdét valamint a forint árfolyamát az MNB kamatvágásának a híre, és továbbra is tegnapi záróértéke körül tanyázik a magyar részvényindex. A magyar jegybank a piaci várakozásokkal összhangban 6,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Európában továbbra is az elmúlt napok veszteségeit korrigálják a piacok. Amerikában ma is zárva tartanak a tőzsdék a hurrikán miatt, a határidős piacokon viszont folyik kereskedés, ahol a határidős indexek enyhe emelkedést mutatnak.Olvassa el déli piaci összefoglalónkat is: Romló kilátások ellenére emelkedik Európa
Vágólapra másolva!

Kamatot vágott az MNB

Nem mozgatta meg a magyar piacot a mai MNB kamatdöntő ülés, mely során a jegybank a piaci várakozásokkal megegyezően 25 bázisponttal, 6,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. A döntés az előző kamatcsökkentésekhez hasonlóan szűk többséggel következett be, vagyis a külső tagok keresztülvitték akaratukat a három belső tagon.

Mivel ez megegyezett az előzetes várakozásokkal, a piac már beárazhatta, így a BUX továbbra sem mutat jelentős elmozdulást. A magyar részvényindex egész nap tegnapi záróértéke körül tanyázott, zárás előtt pedig 0,1 százalékos pluszban mozog. A magyar piac teljesítménye így kissé elmarad régiós társaiétól.

Forrás: [origo]

Az OTP kissé kifulladni látszik, jelenleg 0,6 százalékos emelkedésben tartózkodik, míg a MOL fél százalékos gyengülést mutat. A Richter és az Egis egyaránt 0,4 százalékkal került lejjebb. Az E-Star részvények a reggeli 15 százalékos emelkedés után, limitárukhoz tapadva 435 forintnál tartózkodnak.

A forint árfolyamára nem volt jelentős hatással a bejelentés, mivel a kamatcsökkentés széles körben várt lépés volt, így a hazai fizetőeszköz folytatta enyhébb erősödését a főbb devizákkal szemben. Késő délután kicsivel a 284-es szintek felett tartózkodik a forint az euró ellenében, míg egy dollárért 218,6 forintot, egy svájci frankért pedig 235 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

A Rába befektetői viszont ismét örülhetnek, ugyanis a Magyar Nemzet értesülései szerint Rába futóművel rendelkező Volvo autóbuszokat rendelne a BKV. Első körben 150 Mercedes autóbuszt, a másodikban pedig 300 Volvót vásárolna a közlekedési vállalat, ahol az utóbbi járművek Rába futóművel lennének felszerelve. Ezen túl egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Rába és a Volvo közös buszgyártásba fog. Ezzel ismét nagy üzletet köthet a társaság, a múlt héten ugyanis egy 15 millió dollárt meghaladó brazil megrendelést kapott a cég, amivel már az idei évben erőteljesen növelik tehergépjármű futóműveik amerikai értékesítését. A fényes jövőt felvázoló hírek ellenére a vállalat részvényei "csupán" 1,8 százalékos pluszban tartózkodnak zárás előtt.

Rába (BÉT)

Sikeres olasz állampapír kibocsátás

Úgy néz ki ma nem hatnak a görög és spanyol félelmek az európai piacokra, ugyanis jelentős erősödét mutatnak a főbb részvényindexek. Azt fontos megemlíteni, hogy van honnan emelkedniük a tőzsdéknek, mivel az elmúlt napokban jelentős mínuszokat szenvedtek el. A legnagyobb emelkedést a francia és a holland index mutatja, de nincsenek tőlük elmaradva a többi piacok sem.

Mint beszámoltunk róla, Spanyolország egyelőre nem tervezi az Uniós segítség igénybevételét, mivel annyi állampapírt tudtak eladni, hogy valószínűleg megoldották erre az évre a finanszírozásukat. Azonban kérdéses, hogy a kivárás stratégiája meddig játszható hosszú távon, mivel az ország problémái nem biztos, hogy külső segítség nélkül orvosolhatóak.

Forrás: [origo]

A görög parlament viszont egy héttel elhalasztotta az új megszorító intézkedések megszavazását. A döntéshozók azonnal figyelmeztettek, hogy ha nem megy át a program, az pénzügyi katasztrófához vezethet. Az ország hitelezői ugyanis az intézkedések elfogadását várják az újabb kisegítő csomagokért cserébe, amelyek nélkül rövid időn belül csődbe mehet a görög állam.

A piacok erősödését segíthette a jól sikerült olasz állampapír kibocsátás, mely során 7 milliárd eurónyi kötvényt adott el ma Olaszország. A 10 éves papírok esetében 2011 májusa óta nem látott alacsony hozamok alakultak ki, ezen papírok hozama kicsivel 5 százalék alatt mozognak a másodpiacon.

Amerikában terjeszkedne a Bayer

A folytatódó gyorsjelentési szezonban a német Bayer gyógyszergyártó cég is közzétette számait, mely szerint a társaság 1,2 eurós részvényenkénti nyereséget ért el a harmadik negyedévben, ami meghaladta az 1,14 eurós elemzői várakozásokat. Ezen túl bejelentették, hogy 1,1 milliárd dollárért megvásárolnák az amerikai Schiff Nutrition Int. vállalatot, hogy kibővítsék a gyorsan növekvő vitaminpiaci jelenlétüket. A vállalat papírjai a hírek után 1,3 százalékos drágulást mutatnak.

Bayer (Xetra)

Forrás: [origo]

Az elemzői várakozásoknál jobb gyorsjelentés után emelkedésbe kapcsolt a Ford részvénye Németországban. Ugyan Amerikában ma sincs kereskedés, de a német piacra több tengerentúli vállalat is be van vezetve, így a hírekre tudnak reagálni a befektetők. A cég mind EPS alapon, mind árbevétel szinten jobb számokat produkált a harmadik negyedévben az elemzői konszenzusnál. Az egy részvényre jutó profit 0,41 dolláron alakult a várt 0,3 dollár helyett, míg az árbevétel 32,1 milliárd dollárt tett ki a jósolt 31,5 milliárd helyett.

Sikeresen debütált az O2 vállalat a tőzsdén, részvényeivel 3 százalékos pluszban kereskednek Frankfurtban. Mint beszámoltunk róla, a spanyol Telefónica német leányvállalatának 1,7 milliárd eurós IPO-jával szeretné eladósodottságát csökkenteni.

Az autógyártók felől újabb negatív hírek látnak napvilágot. Most a Fiat tett közzé gyengébb gyorsjelentési számokat, melyek szerint az autógyártó 219 millió eurós veszteséget szenvedett el a harmadik negyedévben, ami lényegesen több a tavalyi 136 milliósnál. A gyenge eredményeket a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt 8,5 százalékkal visszaeső kereslettel magyarázzák. Korábban emiatt vissza is kellett vágniuk a következő két évre vonatkozó autóértékesítési terveiket. A fellendülés érdekében a cég vezérigazgatója egy összeolvadást javasol a Peugeot-Citroen és az Opel autógyártókkal. A társaság részvényei így ma nagyobb veszteségeket kénytelenek elszenvedni, amelyek 4,2 százalékos mínuszban mozognak a milánói tőzsdén.

Fiat (Milan Stock Exchange)

Forrás: [origo]

Két éves csúcson az USA-ban a lakásárak

Az amerikai piac továbbra is zárva tart a tomboló vihar miatt, így az ottani hangulatról a határidős piacok alapján vonhatunk le következtetéseket. Az indexek nem mutatnak jelentősebb elmozdulást, a Dow Jones futures és a Nasdaq futures 0,1 százalékot, míg az S&P futures 0,3 százalékot emelkedett.

Többek között a gyengülő dollár hatására emelkedni tudtak a nyersanyag árak, ugyanis az amerikai fizetőeszköz gyengülése miatt egy dollárért több egységnyi dollárban denominált eszközt tudnak megvenni a befektetők, ami a kereslet élénküléséhez vezetett. Így a WTI nyersolaj 0,4 százalékos, a fűtőolaj 1,3 százalékos pluszban tartózkodik.

A nemesfémek közül az arany 0,2 százalékkal, az ezüst pedig 0,7 százalékkal drágult. A dollár ilyen mértékű gyengülése az euróval szemben többek között az európai tőzsdék emelkedésére vezethető vissza.

A délután közzétett augusztusi S&P Case-Shiller lakáspiaci árindex azt jelzi, hogy a lakásárak 2 százalékkal drágultak egy év alatt az Egyesült Államokban. Ezzel két éves csúcsra emelkedtek a lakásárak, ami nagyjából megfelel az elemzői konszenzusnak, amely 1,9 százalék volt.

EURUSD

Forrás: [origo]