A mélybe került a Facebook

Vágólapra másolva!
A mélybe került a múlt héten még hatalmas erősödést elérő Facebook-részvényt az amerikai tőzsdén. A zuhanás mögött az állhat, hogy lejárt a dolgozók részvényeladási tilalma.
Vágólapra másolva!

Jelentős süllyedéssel kezdte a Facebook a szerdai kereskedést. A Bloomberg beszámolója szerint a közösségi oldaláról ismert vállalat részvényei bő 5 százalékos mínusszal kezdtek, így az árfolyam 21 dollár alá esett, több mint egy hónapja a legjelentősebb napon belüli esés volt a részvény történetében. Később ugyan javított, de a 21,25 dolláros árfolyam még mindig vaskos, bő 3 százalékos mínuszt jelent.

Az árfolyamzuhanás azzal magyarázható, hogy október 29-én lejárt a bennfentesekre, vagyis a korábbi és mostani dolgozókra vonatkozó részvényeladási tilalom. (Az esés azért nem 29-én történt, mert a Sandy hurrikán miatt az elmúlt két napban zárva volt a tőzsde.) A határidő lejárta miatt 229 millió Facebook-papír került ki a tiltás alól, a tulajdonosok eladásai pedig nyomást gyakorolhattak az árfolyamra. Az alapító, Mark Zuckerberg feltehetően nincs ez eladók között, mert szeptemberben azt ígérte, bármennyire rosszak is a Facebook pénzügyi kilátásai, még legalább egy évig megtartja a részvényeit.

Jelentős erősödés előzte meg a süllyedést

A cég pénzügyi helyzete azóta javult, a harmadik negyedéves gyorsjelentése szerint ugyan veszteséges volt, de ez jelentős részben még mindig a dolgozóknak nyújtott részvényjuttatásokkal kapcsolatos költségeknek tudható be. A társaság 1,26 milliárd dolláros árbevételt ért el a harmadik negyedév során, szemben az elemzők által várt 1,23 milliárd dollárral. A különféle speciális tételektől tisztított, egy részvényre jutó profit 12 cent volt a negyedévben, míg az elemzők csupán 11 centre számítottak. A jó teljesítménye pedig leginkább a hirdetési bevételek váratlanul erős növekedésének tudható be, ami arra utal, hogy a Facebook elmúlt hónapokban bemutatott fejlesztései elkezdték javítani a hirdetési modellek hatékonyságát. A gyorsjelentés után a két nagybank, a Merrill Lynch és a Citigroup elemzői is vételre javasolták a cég papírjait.

A piac örült a számoknak és az új ajánlásoknak, az Investor összefoglalója szerint a cég részvényei egy hetet több mint 20 százalékos emelkedéssel 19,5 dollárról 24,5 dollárra drágultak. A Bloomberg által akkor megkérdezett elemzők átlagosan 28,5 dolláros célárat határoztak meg, vagyis jelentős emelkedést várnak a papírtól. Ha azonban ezt el is éri a részvény, még akkor is messze lesz a májusi 38 dolláros tőzsdei kibocsátási ártól.