Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elővigyázatossági hitelkeret a célkeresztben

Vágólapra másolva!
Továbbra is elővigyázatossági hitelkeretet szeretne a kormány kicsikarni az EU-IMF párosból, ami kevésbé szigorú feltételeket szabna hazánk számára, mint a nemzetközi szervezetek által hangoztatott készenléti hitelkeret. Az elmúlt heti nyilatkozatok alapján a magyar fél szerint egyre közelebb vagyunk, hogy jó megállapodást kössünk, ugyanakkor az összegre változatlan piac környezet mellett nem fogunk rászorulni. A függőséget pedig az elmúlt napokban bejelentett új devizakötvény is csökkentheti.
Vágólapra másolva!

Inkább elővigyázatossági hitelkeretet szeretne elérni a magyar kormány, mint az IMF által hangoztatott készenléti hitelkeret - mondta el Giró-Szász András kormányszóvivő a TV2-nek. Kormányrészről már nem először fogalmazódott meg, hogy a lazább feltételeket szabó konstrukciót vegyék igénybe. Legutóbb Varga Mihály, a magyar tárgyalódelegáció vezetője még szeptemberben erősítette meg a Magyar Nemzetnek, hogy továbbra is elővigyázatossági hitelkeret elérése a cél, az összeg 12-15 milliárd euró lehet 2-3 éves futamidő mellett.

Varga Mihály a múlt héten Tokióban az IMF képviselőivel folytatott rövid megbeszélés után mondta el, hogy Magyarországnak nem lesz szüksége külső finanszírozásra, amennyiben nem változik a külső környezet 2013 közepéig-végéig. Elmondása szerint a devizakötvény kibocsátásra az EU-IMF megállapodást követően kerülhet sor, azonban a tárgyalások újabb időpontjai még nincsenek kitűzve. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata szerint nincs már messze, hogy egy jó IMF-megállapodást kössünk.

Az Államadósság Kezelő Központ az elmúlt héten jelentette be új, 3 éves euróalapú államkötvényét, amely az eurózóna átlagos fogyasztói inflációja felett 2,5 százalékpontos prémiumot kínál majd. A kibocsátás heteken belül megkezdődhet, első körben 200-300 millió eurónyi forrást vonhat be az adósságkezelő. A Citi haza elemzője szerint az új eurókötvénnyel akár az EU-IMF megállapodás is elkerülhető, hiszen a hazai lakossági befektetők mellett a külföldi intézményi befektetők számára is elérhető lesz. Számításai szerint 4 milliárd euró forrásszerzés esetén akár a 2014-es választásokig is kihúzhatja a kormány a megállapodás nélkül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről