További kamatvágások jöhetnek

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács két külsős tagja szerint fontos üzenettel bírnak a kamatcsökkentések, és ha nem lesznek drámai változások, folytatódhat a kamatvágási sorozat.
Vágólapra másolva!

Nem érez ellentmondást a friss inflációs előrejelzés és az általuk is megszavazott szeptemberi újabb jegybanki kamatcsökkentés között a monetáris tanács nyilatkozó két külsős tagja. Gerhardt Ferenc és Kocziszky György a Portfólió.hu portálon péntek reggel megjelent interjúban azt hangsúlyozta, hogy a testület a döntéseinél továbbra is egységesen elfogadja az inflációs célkövetést mint módszert.

A két tanácstag megfogalmazása szerint a megváltozott világban rugalmasabban kell értelmezni az inflációs célkövetés keretrendszerét. Mindketten jelezték, hogy azért vált lehetővé augusztusban és szeptemberben a kamatcsökkentés, mert az általuk figyelt piaci indikátorok, illetve a gazdasági kibocsátási rés helyzete és nagysága azt lehetővé tették. Ha ezekben nem következik be drámai változás például külföldi okok miatt, akkor folytatódhat a kamatcsökkentési sorozat.

Mindketten úgy látják, hogy bár egy vagy két 25 bázispontos kamatcsökkentés még "nem váltja meg a világot", de a lépések üzenete fontos, és a hitelek olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhat a gazdasági növekedés élénküléséhez. A két jegybankár óvatos optimizmussal tekint a magyar kormány és az EU/IMF közötti egyeztetési folyamatra, szükségesnek tartják a megállapodás létrejöttét, és nem látnak abban kockázatot, hogy már ezt megelőzően elindult a kamatcsökkentési sorozat.

Gerhardt Ferenc külön hangsúlyozta: rendkívül óvatos monetáris politikát kell folytatni, és ennek jegyében "békeidőben" nem mozoghat 25 bázispontosnál nagyobb mértékben egy-egy döntésnél az alapkamat. Véleménye szerint ez lehetővé teszi azt is, ha utólag kiderül, hogy hibát követett el a monetáris tanács, akkor könnyebben lehet korrigálni.