Törökországban bővít a Renault

Vágólapra másolva!
Törökországba tervezi átvinni a Clio modell előállításának 70 százalékát a Renault, amivel párhuzamosan részben leépíti franciaországi termelését.
Vágólapra másolva!

Az intézkedést az után jelentették be, hogy az eddigi 41 százalékról 30 százalék alá kívánják levinni a modell franciaországi gyártását, míg a mostani 41 százalékos törökországi forrásokat 70 százalékra szeretnék bővíteni. A legkevesebb Clio-t továbbra is Spanyolországban fogják összeszerelni.

A döntés miatt tovább nő a feszültség a cég és a legnagyobb részvényes, a francia állam között, mivel az nem nézi jó szemmel az otthoni leépítéseket. A 13 éve nem látott rekord magas munkanélküliség ezután tovább emelkedhet és gátolhatja a kormány munkahelyek megtartására tett erőfeszítéseit.

Azonban az olcsó török munkaerő vonzó tényező a francia autógyárnak, amely állítólag már véglegesen döntött az átcsoportosításról. Viszont ígéretet tettek arra, hogy fenntartják a termelést, ugyanis a Clio gyártását a Zoe nevű elektronikus autójuk összeszerelése veheti át. Az viszont nem világos, hogy ebből mennyit terveznek készíteni és mennyit tudnának értékesíteni a piacon.