Akarja a kormány a negyedik mobilcéget (?)

Vágólapra másolva!
A kormány továbbra is támogatja a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését, hogy a növekvő verseny letörje a szerinte magas árakat a hazai telekommunikációs piacon. A legfrissebb nyilatkozat ugyanakkor nem tartalmaz utalást sem a bíróság által megsemmisített frekvenciatenderre, sem arra, hogy államinak kellene lennie a negyedik szolgáltatónak.
Vágólapra másolva!

A kormány támogatja egy negyedik mobilszolgáltató megjelenését a magyar piacon, mert elfogadhatatlannak tartja a túlzottan magas telekommunikációs szolgáltatások árát, derül ki a kormány mai közleményéből. A kormány szerint a magas árak a valódi verseny hiányát mutatják, ezért arra "bátorít minden új piaci szereplőt", hogy lépjenek be a magyar piacra - mondta el Giró-Szász András, kormányszóvivő videónyilatkozatában.

A királynőt megölni nem kell...

Véleményünk szerint a szűkszavú közleményt kétféleképpen is lehet értelmezni. Egyfelől a kormány továbbra is elszántnak mutatkozik az állami mobilszolgáltató létrehozásban, ez a szolgáltató pedig akár mesterségesen alacsony áraival fenyegetést jelenthetne a piacon már jelenlévő szolgáltatókra. Ugyan a közlemény nem említi a sem a korábban megsemmisített frekvenciatendert, sem pedig a szándékot, hogy az új szolgáltatónak állami irányítás alatt kellene működnie.

A Magyar Telekom meg is bicsaklott a hírre, 415 forintról 408 forintig, azaz nagyjából 1,5 százalékot esett napon belül, de mostanra már vissza is kapaszkodott 414 forintra.

Magyar Telekom (1 perces)

Kihátrál az elvetélt ötletből a kormány?

A másik értelmezés szerint a kormány kommunikációja inkább arra utal, hogy a kormány igyekszik elegánsan kihátrálni az ügyből, hangsúlyozva, hogy negyedik mobilszolgáltatóra igenis szükség van, de már inkább csak másokat sürget a piacra lépésben.

Az állami szolgáltató felállítása feltehetően évekig jelentős terhet róna a költségvetésre, előzetes becslések szerint a teljes ráfordítás hét év alatt elérné a 350-400 milliárd forintot, és mivel állami projektről van szó, leginkább a költségek emelkedése felé mutató kockázatok az erősek. Eközben viszont kétséges, hogy akár hosszú távon is képes lehet-e elérni üzletinek szempontból elégségesnek tekinthető megtérülést (a tervek szerint a 2018-ra az állami szolgáltató a piac 20-25 százalékát is magáénak tudhatta volna).

A feszített költségevetési helyzetben és az IMF-fel folytatott "se veled, se nélküled" viszony miatt a kormány elképzelhető, hogy már nem akarja ezeket a terheket felvállalni, így a bíróság elutasító határozata épp "kapóra jött" a stratégia módosításához.

Mindezek tükrében az utóbbi forgatókönyv valószínűsége sem elhanyagolható, bár nehéz egészen pontosan átlátni a kormány állami mobilszolgáltatóval kapcsolatos terveit. Mindenesetre, ha az állami szolgáltatót nem erőlteti tovább a kormány, az jó hír a Magyar Telekom számára is, hiszen lényegesen kisebb a valószínűsége, hogy egy telekomcég piaci alapon válassza a piacra lépés lehetőségét az erősen telített és kedvezőtlen makrokörnyezetben működő magyar piacra. A magyar állam ugyanakkor nemcsak saját konzorcium létrehozásával támogathatná a negyedik szereplő megjelenését.

Váratlanul kaszálta el a bíróság a tendert

Az idén januárban megtartott frekvenciatender eredményét szeptember 17-én semmisítette meg a fővárosi bíróság jogerősen, így a korábban a működéséhez frekvenciát kapott állami konzorcium sem tud idén piacra lépni. A bíróság indoklása szerint azért érvénytelen a pályázat, mert a kiírás szerint állami cég nem is indulhatott volna el a pályázaton.

A tender eltörlésére a Magyar Telekom akkor 2,4 százalékos emelkedéssel reagált, dacára annak, hogy a határoztat semmilyen értelemben nem akadályozza az állami mobiszolgáltató későbbi pályázatát. Mivel a bíróság nemcsak az állami szereplőre vonatkozó eredményeket, hanem a teljes tendert érvénytelenítette, az már piacon lévő szolgáltatók által elnyert frekvenciatartományokra is újból ki kell írni a pályázatot. Ezen elvileg újra elindulhatna az állam konzorcium.

A Magyar Posta, MFB Invest, Magyar Villamos Művek által alapított MPVI Zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által a 900 MHz-es frekvenciasávban felkínált 5 MHz-es blokkot nyerte el a januári pályázaton, emellett az 1800 és 2100 MHz-es frekvenciasávban is vásárolt.

Erősödik a verseny

A Magyar Telekom az előttünk álló időszakban feltehetően egyre élesebb versennyel kell, hogy szembenézzen. A közelmúlt fontos híre, hogy egy meghatározó török vállalat, feltehetően a Turk Telekom 250-300 millió dollár értékben beruházna Magyarországon, feltehetően egy kábelszolgáltatóban való részesedésszerzéssel.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.