Tagadja a kínai Huawei, hogy kockázatos lenne

Vágólapra másolva!
A telekommunikációs cég azt állítja, a pletykák miatt maga szorgalmazta a hírszerzési vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

A Huawei kínai mobil hálózati berendezés gyártó vállalat visszautasítja a cég elleni amerikai biztonsági vádakat - közölte kedden Budapesten a Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az amerikai képviselőház hírszerzési állandó bizottsága október elején potenciális nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a kínai Huawei Technologies és a ZTE Inc. vállalatokat.

A New York Times online hétfőn arról számolt be, hogy a bizottság olyan belső dokumentumok birtokába jutott a Huawei korábbi alkalmazottaitól, amelyek alapján állítható, hogy a vállalat kiberhadviselési berendezéseket szállított a kínai hadseregnek. A bizottság ezért az Egyesült Államok kormányának és az amerikai magánvállalatoknak azt javasolta, hogy kerüljék a két vállalat berendezéseinek használatát.

A Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy amikor tavaly novemberben a vizsgálat megindult, maga a Huawei szorgalmazta annak mihamarabbi elvégzését a "pletykák terjedésének megelőzése érdekében". A vizsgálat folyamán a vállalat mindvégig nyitott volt minden megkeresésre. Lehetővé tette a washingtoni, hongkongi és sencseni telephelyek, valamint az összes kért kutatási központ felkeresését. Tíz évre visszamenőleg bemutatta a vállalat legfelsőbb vezetőségének tagsága és a tulajdonosi kör alakulását.

A cég a dolgozók részvénytulajdonában van. A legnagyobb részesedése a vállalatban az alapító igazgatónak van, 1,42 százalék. A vizsgálat során 1987-ig, a cég alapításáig visszamenőleg bemutattak a tőkebevonásra és értékesítési bevételre, valamint minden, a vállalati finanszírozásra vonatkozó kért dokumentumot. A Huawei azért is sérelmezi az amerikai bizottsági jelentésben foglaltakat, mert a vizsgálat során minden kérésnek eleget tett.

A Huawei az Ericsson után a második legnagyobb mobil hálózati berendezés-szállító a világon és 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A vállalat 2011-es értékesítési árbevételének mindössze négy százalékát adta az észak-amerikai piac. Amint az a budapesti tájékoztatón elhangzott, a Huaweit semmiféle üzleti kár nem érte az ellene felhozott amerikai vádak miatt.