Földönfutók tízezreit jósolják a nyerőgépesek

Vágólapra másolva!
Több tízezer ember munkanélküli lesz, a játékosok pedig ezután feketén fognak játszani - írta közleményében a Magyar Szerencsejáték Szövetség arra reagálva, hogy a kormány betiltja a nyerőgépek üzemeltetését a kaszinókon kívül.
Vágólapra másolva!

Döbbenten áll "a nyerőgépiparág összes szereplője" a rendkívüli kormányülésen született döntés előtt - írta hétfő délután közleményében a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ).

Hétfőn rendkívüli kormányülésen döntött a kabinet arról, hogy nyerőgépet csak kaszinóban lehessen üzemeltetni. Egy évvel korábban még azt szavazta meg az Országgyűlés, hogy jelentős fejlesztéssel egy új, valós időben követhető, szerveralapú rendszerben működjenek a gépek. Orbán Viktor miniszterelnök azzel indokolta a döntést, hogy a szegények így nem tudják majd eljátszani a pénzüket.

A szakszövetség szerint érthetetlen, hogy az Orbán-kormány által kidolgozott, a szerveralapú üzemeltetést és valós idejű hatósági kontrollt biztosító törvényt, valamint annak júniusi végrehajtási rendeletét, miért akarják kidobni még azelőtt, hogy megmutatná a hatásait. "A magyar jogszabályok alapján közel 1200 magyar vállalkozás készült, befektetett, rengeteg pénzt ölt az átállásba. (...) Az összes piaci szereplő a kormány által hozott törvény szerint tervezte vállalkozása, alkalmazottai és családja jövőjét" - idézte a közlemény az MSZSZ elnökét, Schreiber Istvánt.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy egyetlen uniós tagállamban sincs betiltva a helyhez kötött szerencsejáték. "Félő, hogy a tiltást követően, mivel ezekre a gépekre igény van, jelentős feketeüzemeltetés, illegális piac fog kialakulni, de adót nem lát majd belőle az állam" - figyelmeztet a szövetség.

Schreiber István szerint "akik ebben az iparágban dolgoznak, szeretik a munkájukat, éppen úgy, ahogy a kormány kampányában szerepel, ezért nem szeretnék azt elveszíteni". Emlékeztet rá, hogy a jázékadó megemlése után "már hatvanezer emberből húszezer az utcára került", és most az iparágban dolgozó további negyvenezer munkavállalót ugyanez fenyegeti. "Negyvenezer munkavállalónak és az általuk eltartott közel százötven-kétszázezer családtagnak a földönfutóvá tétele nem lehet a kormány érdeke" - írja a szövetség.

Az MSZSZ közleményében azt is állítja, tévedés, hogy az online szerencsejátékból ezek az állami bevételek pótolhatók lennének, hiszen "nem csupán 35 milliárd forintnyi játékadóról beszélünk, hanem még ugyanennyi összegről egyéb adóbevételek és járulékok címén". "A jelenleg is illegális, ellenőrizetlen online szerencsejáték jelenti az igazi kockázatot, nem a magyar székhelyű nyerőgépeket üzemeltető, adót fizető vállalkozások" - mondta az elnök.