Vágólapra másolva!
Vaskos pluszokat mutatnak az európai indexek a spanyol mentőcsomag hírének hatására, amit a német parlament támogató döntése is segített. Amerikában ennek hatására, valamint a Goldman Sachs és a Johnson & Johnson jó gyorsjelentésének köszönhetően emelkedéssel nyitottak a tőzsdék. Itthon a BUX enyhe pluszban tartózkodik zárás előtt, amit az OTP szárnyalása segít.   
Vágólapra másolva!

Tovább menetel az OTP

Az OTP emelkedésének köszönhetően 0,4 százalék körüli pluszban mozog a BUX, amivel kissé elmarad régiós társaitól. A bankpapír tovább szárnyal és 1,3 százalékot erősödött, ezzel a 4390 forintos, éves csúcsa körül forog. A főbb papírok közül még a Richter tartózkodik a pozitív tartományban 0,6 százalékkal, ezzel szemben a MOL és a Magyar Telekom nem tud kikecmeregni a mínuszokból és 0,3-0,5 százalékkal tartózkodnak a tegnapi záró értékük alatt.

Forrás: [origo]

A forint kéthavi csúcsára kúszott fel az euróval szemben és a 278-as szintek környékén mozog, amiben a kedvező nemzetközi környezetnek lehet szerepe. A dollárral szemben is erősödik a magyar fizetőeszköz, mivel 213-on jegyzik, míg a svájci frank ellenében áttörte a 230-as ellenállást és 229,6-es szint környékén mozog a bankközi devizapiacon.

Varga Mihály IMF tárgyalásokért felelős miniszter mai Budapest Economic Forumon tett nyilatkozatában elmondta, hogy a kormánynak továbbra is feltett szándéka, hogy megszülessen az EU-IMF megállapodás. Érdekesség, hogy a fórum résztvevőinek 42 százaléka úgy gondolja, hogy nem sikerül megállapodni a 2014-es választásokig.

OTP (BÉT)

Forrás: [origo]

Szárnyalnak a tőzsdék Európában

Tovább folytatódik az erősödés az európai piacokon a spanyol mentőcsomag hírének hatására, amit a német kormányzópárt kiszivárgott döntése is segít, mely szerint támogatnának egy Spanyolországnak nyújtandó elővigyázatossági hitelkeretet. Ennek következtében jelentős erősödést mutatnak az indexek, különösen a spanyol piac repül 3,4 százalékkal, amit a londoni FTSE követ. Európában a technológiai és pénzügyi részvények teljesítenek kiemelkedőbben 1,9 illetve 2,5 százalékos emelkedéssel.

Forrás: [origo]

A mai spanyol állampapír aukció is jól sikerült, ugyanis 4,86 milliárd eurónyi diszkontkincstárjegyet értékesített Spanyolország a tervezett 4,5 milliárd helyett. A 12 hónap lejáratú papír átlaghozama 2,82 százalékon, a 18 hónaposé pedig 3 százalékon alakult.

Az európai piacokon uralkodó jó hangulat ellenére nem bírnak talpra állni a francia autógyártók részvényei a reggel közzétett pocsék európai értékesítési adatok miatt. A Renault részvényei 2 százalékos, a Peugeot-Citroen papírjai pedig 4 százalékos csökkenést mutatnak.

Renault (Paris)

Forrás: [origo]

Vártnál jobb számok a Goldmannál és a Johnson & Johnsonnál

A kedvező gyorsjelentési számoknak és az európai tőzsdéken uralkodó pozitív hangulat miatt pluszban nyitottak az amerikai indexek, és jelenleg is 0,6-0,8 százalékos erősödést mutatnak. A legerősebben az energia és nyersanyag kapcsolt vállalatok papírjai teljesítenek, amit a pénzügyi cégek részvényei követnek.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

A gyorsjelentések közül a Goldman Sachs befektetési bank negyedéves számai jelentősen túlszárnyalták az elemzői várakozásokat, miután 2,85 dollár lett az egy részvényre jutó nyeresége a várt 2,28 dollár helyett, míg az osztalék 50 centen alakult az előre jelzett 46 cent helyett. A részvények 0,35 százalékos emelkedést mutatnak.

Goldman Sachs (NYSE)

Forrás: [origo]

A Johnson & Johnson gyorsjelentése a Goldman Sachshoz hasonlóan kedvezően alakult, ugyanis az egészségügyi cég bevétele 6,5 százalékkal 17,1 milliárd dollárra nőtt az előzőleg várt 16,97 milliárd dollár helyett. A cég megemelte éves egy részvényre jutó nyereség (EPS) prognózisát a korábbi 5-5,07 dollárról 5,05-5,1 dollárra, míg a piac 5,08 dollárt várt.

A Coca-Cola viszont felemás számokat tett közzé. A társaság nyeresége 2,31 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévben az elmúlt évi 2,22 milliárd dollárról. Ezzel szemben a bevételek csak 1 százalékkal, 12,34 milliárd dollárra nőttek, míg az elemzők előzetesen 12,41 milliárd dollárra számítottak. A vállalat papírjai 1,2 százalékkal kerültek lejjebb nyitás után.

Coca-Cola (NYSE)

Forrás: [origo]

0,8 százalékos pluszban mozognak a Citigroup papírjai, miután a társaság vezérigazgatója bejelentette lemondását. A döntés meglepő, mivel a bank pont hétfőn tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, ami a kedvezőbb lett a várakozásoknál. Az igazgatótanács nem várt sokáig és már meg is találta az utódot, Michael Corbatot, aki korábban a vállalat EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika) régiójának a vezetője volt.

Citigroup (NYSE)

Forrás: [origo]