Íme a bankóriás kedvenc befektetései

JPM kicsi
Vágólapra másolva!
Habár október történelmileg "vészjósló" hónap, a JP Morgan elemzői mégis azt javasolják, hogy lovagoljuk meg az elmúlt kétheti lejtmenetet és vásároljunk be az amerikai piacokon. Olyan papírok vételét ajánlják, mint a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalata, az Apple, vagy a közösségi média leghíresebb képviselője, a Facebook.
Vágólapra másolva!

Amióta a tőzsdék világa létezik, az összeomlások negyede októberben történt, ami nem túl jó előjel a következő hetekre nézve. Ettől függetlenül a neves Wall Street-i befektetési bank, a JP Morgan elemzői rövid távú piaci kitekintőjükben alapvetően pozitívan állnak az amerikai részvénypiacokhoz.

Az év végéig hátra lévő időszakot két részre osztja az amerikai elnökválasztás. Véleményük szerint, a választás előtti időszakban növekedést láthatunk majd a piacokon, míg a november 6-án tartandó szavazás után a piacok veszítenek lendületükből az év végéhez közeledve.

Ehhez hozzátartozik, hogy a jelenlegi elnök, Barack Obama győzelmével számol az elemzőház. Ez azonban cseppet sem eldöntött játszma, figyelembe véve Mitt Romney lehengerlő első televíziós vitanapi teljesítményét.

A potenciál megvan

A részvénypiac emelkedését négy főbb tényező támogathatja rövid távon: a javuló amerikai építési-adatok, legfőképp a lakóépületek terén; az európai stabilizáció előrehaladta és a központi bankok alkalmazkodása; attraktív relatív értékeltség, különösképp a magas hozamú kötvényekhez képest; és a befektetők piaci kockázatokat kerülő pozíció vállalása, mind pozitívan hatnak a részvényárfolyamokra.

Statisztikai alapon vizsgálva a kérdést hasonló piaci szituációban (bika piacon, két hetes S&P 500 lejtmenet után, elnökválasztás előtt) az esetek 80 százalékában az október emelkedéssel zárult. Saját adatbázisukból arra következtetnek a JP Morgan-nél, hogy a befektetési alapok eladók, a hedge fundok pedig vevők lehetnek a következő hetek ralijában.

A fentieket szem előtt tartva összeállítottak egy 51 papírból álló részvénycsomagot, melyet szektoronkénti megoszlás szerint így lehetne ábrázolni:

A fontosabb szektorokból kiválasztottunk egy-két vállalatot, melyeket részletesen is bemutatunk az alábbiakban. Lássuk, mik a JP Morgan kedvencei!

Technológia - Apple Inc. (Nasdaq)

Annak ellenére, hogy a technológiára fordított kiadások kevésbé növekedhetnek jövőre, mint azt korábban feltételezték az elemzők - a bizonytalan makrogazdasági légkörből adódóan -, a szektorban találunk olyan társaságokat, melyek jó kilátásokkal rendelkeznek és potenciálisan felülteljesíthetik szektortársaikat. Ilyen például az Apple Inc, vagy az IBM.

A legjobb hozam/kockázat alapú befektetésnek az Apple részvényeinek megvásárlását tartják a JP Morgan szakértői, mivel mind bevétel-, mind nyereségnövekedésben lehetőséget látnak a cégben. A közelmúltban bemutatott iPhone5-ös készüléken túl az októberben várható iPad mini megjelenése is fellendítheti az értékesítéseket. Érdemes hozzátenni, hogy a pillanatnyi piaci hangulat és a technikai kép nem feltétlenül az emelkedést erősíti, de a JP Morgan elemzői inkább a fundamentumokra koncentrálnak.

Azokban a piaci szegmensekben, melyekben eddig nem muzsikált nagyon jól az Apple, fordulat jöhet. Ilyen például az Egyesült Államokban a PC-k piacán való alacsony relatív piaci részesedés (10 százalék szemben a HP 27 és a Dell 22,6 százalékával a második negyedév végén). Kína esetleges újbóli erőre kapásával regionálisan is teret nyerhet, valamint a vállalkozások számára történő eladások terén is van mit javítani a Tim Cook által irányított társaságnak.

Az Apple éves teljesítménye a Dell-hez és a HP-hoz képest

Egészségügy - Pfizer Inc. (NYSE)

A globális gyógyszergyártó - mely ugyan bevételei több mint egyharmadát még mindig az USA-ból szerzi - relatív alapon olcsó árazással (a 2012-es várható egy részvényre jutó nyereség 11-szerese), potenciális új termék-skálával, a meglévő termékek növekvő eladási számaival és magas beruházásokra felhasználható pénzösszeggel kecsegtet.

A társaság sajátrészvény vásárlását jelentette be (több mint 6 milliárd dollár idén és további 14 milliárd dollár jövőre), ami szintén kedvező jel lehet, javítja az egy részvényre jutó nyereségmutatót és felhajthatja az árfolyamot is.

Az új termékek piacra dobásánál kiemelhetjük a Tofacitinib-et, amit krónikus reumás betegségek gyógyítására és az Eliquis-t, melyet szívritmus zavarok kezelésére fejlesztettek ki. Mindkét termék engedélyeztetése hozzájárulhat a bevételek lényeges növekedéséhez.

Pénzügy - Bank of America Inc. (NYSE)

A pénzügyi szektor papírjai jól teljesítettek a stimulus csomagok (QE3, ECB kötvényvásárlási programja) bejelentése körüli időszakban. Ezen programok sikerességén tovább szárnyalhatnak a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, különösen a jelzáloghiteleket is közvetítő vállalatok.

A Bank of America tőkemegfelelési mutatói (melyek megfelelnek a Bazel III. előirányzott kritériumainak), javuló nettó kamatbevételei és kamatmargin-ja, céltartalékolási programja (ami a 2015-ig terjedő időszakban segíthetik a nyereség kiszámíthatóbb alakulását, mivel az esetleges váratlanul felmerülő költségekre képeznek tartalékot) vételi besorolást érnek az elemzői ajánlásban.

A FED eszközvásárlásaiból is profitálhat a bank, mivel jelentős jelzáloghitelezői szerepet vállal az amerikai piacon. A központi bank másodlagos piaci intervenciója továbbra is nagy marginokkal gazdagítja a közvetítő bankokat (egy 3,44 százalékos 30 éves futamidejű jelzáloghitelt 2 százalék alatti hozammal tud továbbadni a bank a FED-nek, a különbség a zsebében marad).

Média és távközlés - Facebook Inc. (NYSE)

Akár már rövid távon, az év végéhez közeledve, átnyúlva következő év elejére, a reklámbevételek növekedésével számolhatunk a közösségi média területén tevékenykedő Facebook könyveiben.

A mobilalkalmazások elterjedése kihívás elé állította a vállalatot, ami felismerve az ebben rejlő lehetőségeket a mobilhirdetések terén fejleszti tovább üzleti modelljét. Sokat várhat a cégvezetés a Facebook Ad Exchange elterjedésétől, mely hatékonyabb célzott hirdetéseket tesz lehetővé, növelve ezzel a beszedhető díjak összegét. Idén 200 millió dolláros árbevételt remélnek a mobilhirdetésektől, ez a szám jövőre 900 millióra emelkedhet. A felhasználók több időt töltenek és kétszer annyi valószínűséggel használják a Facebookot mobil eszközök úján, mint asztali gépes társaik.

A CEO, Mark Zuckerberg bejelentése, miszerint legalább egy évig nem válik meg egyetlen részvényétől sem, is azt erősíti, hogy a menedzsment bízik a hosszú távú fejlődésben.

Ciklikus fogyasztási cikkek - US Airways (NYSE)

A relatív piaci alulteljesítettség (a többi szektorhoz képest), szezonális keresleti trendek (a közelgő ünnepek), vállalati értékeltség, lehetséges további konszolidációk a szektorban mind azt eredményezik, hogy a JP Morgan várakozásai szerint a légitársaságok rövid távon is jól teljesíthetnek.

Az US Airways-t az American Airlines társasággal való egyesülés lehetősége emeli ki a mezőnyből. A csökkenő üzemanyag költségek is a leginkább légi utas szállítással foglalkozó társaság malmára hajthatják a vizet, mivel versenytársaitól ellentétben nem fedezi az üzemanyagár változásból származó kockázatot.

Az egyesülés várhatóan olyan szintekre növelné a profit-marginokat, mint azt a Delta vagy a United légitársaságoknál is látható, ezzel közel megduplázva a jelenlegi mutatókat.

Nyersanyagok - CF Industries (NYSE)

Az elemzések alapján az amerikai műtrágya előállító és forgalmazó jó vételnek tűnik, a 3 milliárd dolláros sajátrészvény vásárlási program és a kedvező idei mezőgazdasági kilátások miatt. A cég fundamentumai sokat erősödtek az év során, a kukorica és szójabab árak magasan vannak és az idei szárazságból adódó alacsony készletek miatt a gabonafélék 2013-as kereslete is erősnek ígérkezik.

A készletek feltöltése akár több évet is igénybe vehet, és más országok is emelhetik termelésüket (Katar és Algéria) a világviszonylatban 170 millió tonnás piacon. Elemzői számítások szerint a CF Industries évi 1 millió tonnás termelésbővüléssel járulhat hozzá az igények kielégítéséhez a következő két évben.

A 3 milliárd dolláros sajátrészvény vásárláson kívül, mely 20 százalékkal csökkentené a kintlévő részvények számát, magas hozammal kecsegtető észak-amerikai barnamezős nitrogén projekt beruházásokat is tervez a cég (a barnamezős arra utal, hogy már meglévő termelési eljárást alakítanak át egy új projekt keretében).

Energia - Phillips 66 (NYSE)

Annak ellenére, hogy erős a mezőny az energia feldolgozó szektorban, lehetnek olyan speciális piacok, melyek földrajzi elhelyezkedésüknél fogva előnyt élveznek. A szélesebb értelemben vett szektortársaknak jó évük volt eddig, 62 százalékos részvényárfolyam növekedéssel bőven felülmúlták az S&P 500 teljesítményét (15 százalék alatt).

Az S&P 500 éves teljesítménye az energia feldoldozó vállalatok tükrében

Mindettől függetlenül, a feldolgozó vállalatok nyereségességi marginjai, osztalékkilátásai és sajátrészvény-vásárlásai fokozott figyelmet érdemelnek. A Phillips 66 azért kiemelkedő, mert stratégiai választások előtt állnak, ami a szállítási-logisztikai rendszereiket illeti.

A cég a CononoPhillipsből vált ki és az elemzők szerint a piac jelenleg is diszkonton értékeli a papírt, mivel számos leányvállalati érdekeltségét nem árazza be valós értéken. Valamelyest elárul a részvényben rejlő potenciálról, hogy a Warren Buffet által fémjelzett Berkshire Hathaway a második legnagyobb részvényese (4,33 százalékkal).

Ipar - Foster Wheeler (Nasdaq)

A kiterjedt ázsiai és latin-amerikai hálózattal rendelkező infrastrukturális beruházások kivitelezését végző vállalat megrendelései főként az energia szektorból származnak. A technológiai megoldások magas szinten való alkalmazása biztosítja számukra a bevételek növekvő áramlását.

Jelenleg két nagy volumenű beruházás van kilátásban, melyeket nemrég jelentettek be. Az egyik a Petrobras dél-kelet brazíliai termelés kiterjesztése, a másik pedig az El Palito feldolgozóüzem bővítése, amit a Petróleos de Venezuela, S.A. megbízásából teljesítenek.

A JP Morgan 2013-as P/E előrejelzése alapján a versenytársakhoz képest 9 százalékos diszkonton forog a részvény, ráadásul még egy 500 millió dolláros sajátrészvény vásárlás is erősítheti a kurzust.

A JP Morgan néhány rövid távú részvényajánlása