Rogán: Inkább a bankok terheit növeljük, mint a lakosságét

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője szerint nem a lakosság, hanem a bankok és a multinacionális vállalatok terhei emelkednek majd a szerdán bejelentett kiigazító csomaggal. Rogán Antal a lépéseket bejelentő nemzetgazdasági miniszterhez hasonlóan Brüsszelt okolta a megszorításokért és közölte, hogy egy átlagember több borravalót ad egy évben, mint amennyi tranzakciós illetéket fizetnie kell majd. 
Vágólapra másolva!

A kormány garantálja, hogy a közműdíjak az infláció mértékénél jobban nem fognak emelkedni, a háztartások 96 százalékában változatlan marad a gázár - jelentette ki a szerdán bemutatott újabb kiigazító csomaggal kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője szerda este a Hír TV Rájátszás című műsorában. Rogán Antal hangsúlyozta, hogy nem a lakosság, hanem a bankok és alapvetően a multinacionális vállalatok terhei emelkednek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán, kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Bizottság (EB) október 15-én küldött levélben jelezte: az október elején bejelentett 397 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedések költségvetési hatásának csak kétharmadát tartja megalapozottnak, így további lépések híján 3,7-3,9 százalék lenne a GDP-arányos költségvetési hiány 2013-ban.

A kormány további 367 milliárd forintnyi, a jövő évi költségvetést érintő kiigazító intézkedésről döntött annak érdekében, hogy az EB is teljesíthetőnek lássa jövőre a GDP-arányos 2,7 százalékos költségvetési hiányt. Matolcsy György szerint a lépések fájdalmasak, de szükségesek ahhoz, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.

Rogán Antal ennek kapcsán azt mondta: az Európai Unió kifejezetten méltánytalan Magyarországgal szemben, amely mindent megtett azért, hogy önerejéből 3 százalék alatt tartsa a költségvetési hiányt. Ehhez képest az EB 11 európai tagállamnak engedélyezte a 3 százalék fölötti költségvetési hiányt, míg Magyarországtól még többet követelnek.

A Fidesz frakcióvezetője leszögezte, hogy a tranzakciós illetéket a pénzintézetek fizetik; a bankok nem tehetik meg, de nem is fogják az illetéket teljes egészében a lakosságra terhelni. Hozzátette, ezzel együtt arra oda fognak figyelni arra, hogy ne lehessen kartellszerű összejátszás a bankok között. Ha azt tapasztalják, hogy a bankok közötti verseny sérül, a Gazdasági Versenyhivatal közbelép. Rogán Antal azt mondta, egy átlagember több borravalót ad egy évben, mint amennyi tranzakciós illetéket fizetni fog.

A cafetériát érintő változásokról szólva közölte, mérsékelni akarták és fogják is a cafetéria adóelőnyét, de az a most bejelentett változásokkal együtt is megmarad.

Rogán Antal kiemelte: a közműadót sem "jó kedvükben" vezetik be, hanem azért, mert az ebből származó bevételeket akarják a közösségi közlekedés javítására fordítani, Budapesten és vidéken egyaránt.

A gázár sávos emelésétől azt várják: az a nagy fogyasztókat arra ösztönzi majd, hogy költséghatékonyabb módszerre álljanak át és azt is elmondta, hogy a villamos energia ára esetében is lesz majd egy állami árszabályozás.

A bankok is szerződést szegtek

Az M1 Az Este című műsorában Rogán Antal a banki különadót érintő lépésekről is beszélt. Állítása szerint a kormány mindvégig azt mondta a Bankszövetségnek is, hogy abban esetben, ha minden eszközzel le tudják szorítani a költségvetési hiányt három százalék alá, akkor azt is tudják vállalni, hogy bankadót felére csökkentik, illetve bizonyos válságadókat kivezetnek.

Ugyanakkor hozzátette: "Mi ha választani kell, hogy a családok terheit növeljük vagy a bankok terheit növeljük, akkor azt fogjuk választani, hogy a bankok terheit növeljük meg. És én természetesen elismerem, hogy erre azt mondják a Bankszövetség képviselői, hogy egyoldalú szerződésmódosítás, de ebben azért a bankoknak is komoly gyakorlata van, csak korábban ezt az emberek hátrányára tették".

A Magyar Bankszövetség szerdán közleményben fejezte ki megdöbbenését, hogy a kormány "egyoldalúan megszegi" a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat. A szövetség hangsúlyozta, hogy az ismertetett intézkedések - parlamenti elfogadásuk esetén - veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét.

Rogán Antal erre a műsorban úgy reagált: a bankok két éve vagy 2009 óta gyakorlatilag nem hiteleznek Magyarországon, hanem forrást vonnak ki, aminek szerinte leginkább az az oka, hogy a túlnyomórészt külföldi tulajdonú bankok hazaviszik az anyabankokba a pénzt.

Az [origo] információi szerint Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke a szervezet keddi rendkívüli elnökségi ülésen felajánlotta, hogy lemond a bankszövetség elnöki pozíciójáról, amennyiben a csomag bankokat érintő elemeit el is fogadja a parlament. Szándékát azzal indokolta, hogy ő a bankok és a kormány közötti viszony konszolidálására vállalkozott. Az elnök lemondási szándékáról szerdán napközben levélben tájékoztatták a hazai kereskedelmi bankok vezetőit.