Vágólapra másolva!
Spanyolországban történelmi magasságokba, 25 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben az egyre mélyülő recesszió miatt. Ez további nyomást helyez a miniszterelnökre, hogy európai segélycsomagért folyamodjon.
Vágólapra másolva!

Minden negyedik gazdaságilag aktív spanyolnak nincs munkája a legfrissebb harmadik negyedéves munkanélküliségi adatok szerint. A munkanélküliségi ráta az előző negyedéves 24,6 százalékról 25,02 százalékra emelkedett, ami 1976 óta a legmagasabb értéknek számít. A spanyolokat csak Görögország előzi meg az EU-ban e tekintetben, és a helyzet jövőre csak tovább súlyosbodhat, ha életbe lép a kormány 60 milliárd eurós megszorító csomagja.

A spanyol kormány így újra lépéskényszerbe kerül, hogy külső segítségért folyamodjon, mivel tovább küzdenek, hogy teljesíteni tudják a költségvetési hiánycéljukat. Az ország idén még finanszírozni tudja magát a piacokról, köszönhetően többek között az ECB kötvényvásárlási programjának ígérete miatt bekövetkezett hozamcsökkenésnek. Azonban, ha nem tesznek semmit, hogy megállítsák a visszaesést, az hosszú távon azt eredményezheti, hogy egyre több spanyol maradhat munka nélkül. A spanyol 10 éves állampapír hozamok több mint 200 bázisponttal, 5,67 százalékra csökkentek a július végi 7,75 százalékról. Ez lehetőséget adott Mariano Rajoy-nak, hogy játszon az idővel, és halogassa a segítségkérést, aminek így úgy néz ki, hogy nemsokára eljön az ideje.

A Bloomberg elemzői szerint a spanyol gazdaság visszaesése 1,4 százalék lesz jövőre, ami miatt nem elképzelhetetlen a 26-27 százalékos munkanélküliség sem.