Piacnyitás előtt ralizik a General Motors

Vágólapra másolva!
3 százalékos pluszban kereskednek a nyitás előtt a General Motors (NYSE) részvényeivel. Az autógyártó ma tette közzé negyedéves gyorsjelentését, ami az elemzői konszenzusnál erősebbre sikerült. Az európai érdekeltségeit tekintve viszont komoly üzemi veszteségre számít a társaság 2012-ben.
Vágólapra másolva!

Mind árbevétel, mind egy részvényre jutó profit soron sikerült a General Motorsnak a Bloomberg elemzői konszusát túlszárnyalnia a ma dél körül közzétett gyorsjelentésével. Az autógyártó éves alapon ugyanakkor közel 10 százalékos profitzsugorodásról számolt be, de az árbevételét növelni tudta.

GM, táblázat

Az észak-amerikai üzletág a harmadik negyedévben 1,8 milliárd dolláros üzemi profitot ért el, ami némileg elmarad a tavalyi 2,2 milliárd dolláros eredménytől.

Az autógyártó 1999 közepe óta közel 17 milliárd dollár veszteséget ért el Európában, és most is arra számít, hogy az európai üzletág gyengén teljesít. 2012-ben 1,5-1,8 milliárd dollár lehet az üzemi vesztesége a vállalatnak. A harmadik negyedévben közel 0,5 milliárd dollár volt a mínusz Európában.

Az európai piacon zajló folyamatok ellen tett lépést a General Motors, amikor a Peugeottal szövetségre lépett. Október 24-én jelentették be, hogy több kis és közepes méretű autó fejlesztésébe is belekezdenek. Az öreg kontinens autópiaca viszont nincs jó formában, komoly visszaesést lehet látni az értékesítések esetében.

európai autóértékesítés

General Motors (NYSE)

General Motors