Vágólapra másolva!
A piaci várakozásokkal összhangban egyaránt változatlanul hagyta irányadó kamatrátáját a Bank of England és az Európai Központi Bank. A brit jegybanki alapkamat 0,5 százalékon, míg az európai 0,75 százalékon maradt az ülések után.  
Vágólapra másolva!

A Bank of England délután 1 órakor tartotta kamatdöntő ülését, melyen úgy határoztak, hogy továbbra is rekord alacsony szinten, 0,5 százalékon hagyják a jegybanki alapkamatot. Ezt az Európai Központi Bank döntése követte 13:45-kor, amely szintén a tartásra szavazott.

Az ülés után sajtótájékoztatót tartott Mario Draghi, az ECB elnöke, melyen kijelentette, hogy a jegybank kötvényvásárlási programja segített az euró zóna pénzügyi piacain, és megerősítette, hogy a közös fizetőeszköz "sérthetetlen". Ezen túl egyfajta kötvényvásárlási biztosítást terveznek kidolgozni a spanyolokra, hogy stabilizálni tudják a spanyol állampapír hozamokat. Ez az ESM állandó válságkezelési alapjának évente 50 milliárd euróba kerülne és biztosítaná, hogy az ország továbbra is finanszírozni tudja magát a piacokról. Draghi elmondta, hogy jelenlegi formájában nem lehetséges a görög kötvények átütemezése.

A döntések után az euró erősödésnek indult a dollárral szemben és fél százalékkal került feljebb szerda óta. A délelőtti 1,2940-es szintektől 1,2980-ig tudott emelkedni az árfolyam.

EUR/USD árfolyam

Az EUR/

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]