Fizetnek az első munkahelyi hónapokért

Vágólapra másolva!
Egy gyakornokoknak, és egy nonprofit szervezetnék dolgozó fiataloknak szóló pályázatot hirdetett meg a foglalkoztatási államtitkár. Bérre, járulékra, de eszközbeszerzésre is lehet pénzt szerezniük a kkv-knak.
Vágólapra másolva!

Két új foglalkoztatási programot hirdetett fiatalok számára Czomba Sándor államtitkár. A két, uniós pénzből finanszírozott program gyakornokoknak és nonprofit szervezeteknél dolgozó fiataloknak szól.

Czomba Sándor elmondta, hogy a támogatás új munkahelyek létrehozására szól, és bérre, járulékokra, de akár képzésekre, és eszközbeszerzésre is fel lehet használni. A javaslatot rövidesen társadalmi vitára bocsátják, és jövő év elejétől szeretnék, ha életbe lépne.

A gyakornoki program a (TÁMOP 2.3.4.) a lejáró, legalább hat hónapos tanulószerződéssel rendelkezők tovább foglalkoztatásáról szól, de Czomba szerint nem feltétlenül ugyanazon a munkahelyen kell ezt megvalósítani.

A támogatást 9 hónapos időszakra lehet igényelni mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. 8,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből a pénzből 4-10 ezer fiatal bevonására számítanak. Czomba szerint azért nem tudják pontosabban megmondani, hányan léphetnek be, mert van egy keret, ami fölött már nem igényelhető támogatás például a bérre (de minimis-szabály).

A másik pályázat (TÁMOP 1.4.1) 5 milliárd forint kerettel nyílna meg a Pest megyén kívüli régiókban, és nonprofit szervezetek vehetnék igénybe. 1600-2700 pályakezdő fiatal bérét, fizetését, munkaeszközeit támogatnák egy évig.