Vágólapra másolva!
Nem tudott segíteni a vártnál jobb külkereskedelmi adat a magyar piacon, amely alacsony forgalom mellett enyhe gyengülést mutat délben. Európában Angela Merkel mai görögországi látogatása jelenthet beszédtémát.
Vágólapra másolva!

Kedvező lett a külkereskedelmi adat

A vártnál sokkal jobb külkereskedelmi többlet sem tudott támogatólag hatni a BUX-ra, amely 0,2 százalékos mínuszban tartózkodik. Gyengébb teljesítményében közrejátszik a főbb papírok esése is, a MOL enyhe mínuszt szedett össze és 0,2 százalékos gyengülést mutat, az OTP pedig 0,7 százalékkal került lejjebb. Egyedüli pluszban a Magyar Telekom mozog 0,2 százalékkal. A kisebb papírok közül az E-Star 5,8 százalékos zuhanást mutat, miután problémákat okozhat a közelgő kötvénytörlesztés a cég számára.

A KSH jelentése szerint a várakozásokat meghaladó mértékű, 575 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben augusztusban. Az export értéke 2 százalékkal, az importé 0,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

Jól sikerült a mai 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukció, mely során a meghirdetett 45 milliárd forintyi papírból 60 milliárdot sikerült eladniuk. Az átlaghozam 6,4 százalékon alakult, ami 4 bázisponttal alacsonyabb a múlt heti aukción kialakult értéknél, ám még mindig magasabb, mint a tegnapi 6,32 százalékos hozam.

Kitart az IMF miatti borongós hangulat

Továbbra is az IMF tegnap este közzétett előrejelzéseire mozognak az európai piacok, ami szerint gyengébb globális növekedési kilátásokra számít a Nemzetközi Valutaalap. A befektetők mostanra értékelhették komolyabban a jelentéseket, ugyanis az indexek reggel összeszedett erősödése délre enyhébb mínuszokba fordult át. A Stoxx Europe 600 0,2 százalékos, a FTSE 0,3 százalékos, a DAX 0,6 százalékos, míg a CAC 0,2 százalékos gyengülést mutat napközben.

Az európai piac továbbra is közműszolgáltatók és a telekommunikációs cégek rossz teljesítménye miatt esik, a két szektor 0,8-0,7 százalék körül gyengült a nap közepéig.

A mai nap legfontosabb eseményének Angela Merkel görögországi látogatása tekinthető, amely során megerősítheti elkötelezettségét a görögök eurózónán belül tartása iránt. A reformok ügye mellett szóba kerülhet a kormány azon igénye, hogy a 4,5 százalékos költségvetési hiány elérésére a 2 év haladékot kapjanak, ami rosszallást válthat ki a befektetőkből.

A FTSE100 indexei közül az Aggreko részvényei zuhantak eddig a legtöbbet 3,2 százalékkal, miután a HSBC semlegesre rontotta papírjaira vonatkozó ajánlását.

Aggreko PLC (LSE)

Forrás: [origo]