Vágólapra másolva!
Régiós társaitól elmaradva 2,4 százalékos mínuszban mozog a magyar piac a kormány délelőtt nyilvánosságra hozott újabb kiigazító intézkedései miatt. Az OTP számít a nap vesztesének, mely 8 százalékos mínuszban is volt napközben. Európában tartják a pluszokat a főbb indexek, míg a spanyol piac kiemelkedik teljesítményével, melyben a közelgő mentőcsomagnak lehet szerepe. Amerikában négyéves csúcsra ugrott az építési adat, miután 15 százalékot nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest a megkezdett lakásépítések száma.   
Vágólapra másolva!

Nagyot zakózott az OTP, de felpattant

Nem bír talpra állni a BUX a délelőtt bejelentett megszorító intézkedések után, és 3 százalék körüli mínuszban tartózkodik, amivel jelentősen lemarad régiós társaitól. A magyar piac rossz teljesítményében elsősorban az OTP zuhanása játszik szerepet, ugyanis a bankpapír 8 százalékkal került lejjebb éves csúcsáról az új Matolcsy-csomag bejelentését követően. 4000 forintról felpattanva viszont a nap végéhez közeledve sikerült lényegesen faragni a mínuszokból.

Forrás: [origo]

Az intézkedések szerint 30 milliárd forintos adót vet ki a kormány a közműszolgáltatókra a vezeték és csőhálózat után, de a befektetők egyelőre még nem tudják eldönteni, hogy a MOL-ra is vonatkozni fog-e az adó, vagy sem. Emiatt az olajpapír közel 3 százalékos mínuszban is járt a kereskedés során, zárás előtt némi korrekció után 1,6 százalékos mínuszban tanyázik.

Vezetékei révén a Magyar Telekom is érintett lehet ebben az adóban, ami jelentősen visszavetheti a vállalat eredményességét. Ennek következtében a cég papírjai 1,5 százalékos esést mutatnak.

A forint továbbra is tartja erejét a főbb devizákkal szemben. Az euró/ forint jegyzések a 278,6-os szintek körül, a dollár/ forint jegyzések pedig 212,4 körül mozognak. Egy svájci frankért továbbra is 230,2 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

OTP (BÉT)

Forrás: [origo]

Rosszabb kilátások Németországban is

Enyhe emelkedés látható az európai piacokon, a főbb indexek 0,1-0,5 százalékos pluszban tartózkodnak. A spanyol index 1,4 százalékos növekedésével jobban teljesít európai társainál, melyben a közelgő spanyol mentőcsomagnak lehet szerepe, valamint annak, hogy a Moody's megerősítette Spanyolország Baa3-as adós besorolását. Az európai szektorok közül a nyersanyagkapcsolt vállalkozások és az olajipari cégek papírjai mutatják a legnagyobb emelkedést 1,4, illetve 1 százalékos erősödéssel, míg a technológiai részvények 1 százalékot gyengültek a mai kereskedés során.

Forrás: [origo]

A DAX index lemaradásában szerepet játszhat, hogy a német kormány csökkentett 2013-as növekedési prognózisán, mely szerint jövőre 1,6 százalék helyett 1 százalék lesz a GDP növekedése. A 2012-es számokat viszont felfelé módosította, idén 0,7 százalék helyett 0,8 százalékos lesz a gazdaság bővülése. További aggodalomra adhat okot, hogy az exportvezérelt német gazdaság kivitelének bővülési üteme 5 százalék helyett 4,4 százalék lehet jövőre.

Komoly érdeklődést lehetett látni a spanyol 10 éves államkötvények esetében, miután április óta nem látott szintekre 5,54 százalékra csökkent a hozam. Ebből a kockázatvállalás élénkülésére lehet következtetni.

A BP befektetői örülhetnek annak a Financial-Times által megszellőztetett hírnek, hogy a konzorciumában lévő AAR beleegyezett abba, hogy 28 milliárd dollárért eladja részesedését a Rosneftnek (LSE). Mivel a BP olajipari óriás korábban szeretett volna Rosneft részesedést vásárolni, így az AAR közreműködésével létrejöhet az ügylet és a Rosneft bekerülhet a BP érdekeltségébe. A BP papírjai jelenleg 3 százalék körüli pluszban forognak a londoni tőzsdén.

BP (LSE)

Forrás: [origo]

Kedvező lakáspiaci adat az USA-ból

15 százalékot nőtt szeptemberben az előző hónaphoz képest a megkezdett lakásépítések száma az USA-ban, a kiadott építési engedélyek száma 11,6 százalékot tudott hízni. A négyéves csúcsra ugró építési adat ellenére nem tudtak jelentősebb pluszt összeszedni a főbb amerikai részvényindexek, és tegnapi záróértékük körül tanyáznak. A legjobban eddig a pénzügyi és olajipari cégek papírjai teljesítenek 0,9 százalék körüli emelkedéssel.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]
Piacnyitás előtt a Bank of America számaival folytatódott a gyorsjelentési szezon. Az egy részvényre jutó nyeresége 0,23 dolláron alakult a harmadik negyedévben, ami jobb, mint az elemzők által előzetesen várt 0,157. Az árbevételük ugyanakkor visszaesést mutat az előző évi 94,5 milliárd dollárról, mivel idén csak 89,7 milliárd dollár körül alakulhat ez az érték. A bank papírjai fél százalékot emelkedtek a New-York-i tőzsdén.

Bank of America (NYSE)

Forrás: [origo]

Az Exxon Mobil Kanadában terjeszkedik, ugyanis 3,1 milliárd dollárért felvásárolja a Celtic Exploration olajipari céget. A bejelentés után 1 százalékot erősödtek az olajcég részvényei.

Exxon Mobil (NYSE)

Forrás: [origo]