Vágólapra másolva!
Az E-Star és a lehetséges külső finanszírozó között sikertelenül zárultak a tárgyalások, így kérdésessé válik a cég által hétfőn bejelentett kötvényvisszavásárlások sikeressége. A 2012/A sorozatba tartozó kötvényeket maximum 35 százalékos értéken vásárolná vissza a cég, de a további sorozatok kapcsán egyelőre még nem lehet tisztán látni. Bár befolyik 2,5 milliárd forint két problémás önkormányzati ügyféltől, ennek jelentős része a Raiffeisen Bank Zrt. cégcsoporttal szemben fennálló hiteltartozást hivatott csökkenteni. 
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett információ szerint nem vezettek sikerre az E-Star és az ismeretlen külső finanszírozó között folyó tárgyalások, ezért a cég saját forrásból próbálja megoldani a hétfőn bejelentett kötvényvisszavásárlásokat. A cég még hétfőn jelentette be, hogy egy meg nem nevezett külső finanszírozó kölcsönéből névérték alatti áron visszavásárolnák a kötvényeket.

A mostani bejelentésből kiderült, hogy külső forrás híján saját erőből vásárolja vissza első körben a 2012/A sorozatú kötvényeket. A cég az Equilor közreműködésével maximum a névérték 35 százalékán venné vissza a kötvényeket. A további lejáratok esetében a megmaradó források függvényében születik döntés a felajánlandó árról és a visszavásárolni kívánt mennyiségről.

Egy szintén mai bejelentés szerint két problémás önkormányzati ügyféllel is megállapodott az E-Star. Fejér A Magyar Állam és az E-Star ESCO Kft. között született megállapodás értelmében a szerződések megszűnnek a felek között és a Magyar Állam 8 napos fizetési határidővel megfizeti a bruttó 2,54 milliárd forintot az E-Star számára.

Az első látásra pozitív hír mégse olyan kedvező a kötvényesek számára, mivel a befolyó összeget az E-Star nem tudja maradéktalanul a kötvények visszavásárlására fordítani. Mivel ezek az önkormányzati projektek részben banki finanszírozásból valósultak meg, az E-Star a befolyó pénzek jelentős részéből a Raiffeisen Bank Zrt. cégcsoporttal szemben fennálló hiteltartozását csökkenti.

Az látszik tehát, hogy a külső finanszírozó hiányában első körben a banki tartozásokat törleszti a cég, és ezután a csődesemény elkerülése végett megpróbálja bőven névérték alatt visszavásárolni a jövő héten lejáró kötvényeket. Bár a háttérben biztosan folytak tárgyalások a 2012/A kötvényeket jegyző intézményi befektetőkkel, továbbra is kérdés marad, hogy mennyi kötvényes fogadja el a 35 százalékos ajánlatot.

A jövőt illetően az a kérdés merül fel, hogy a kieső projektek nélkül képes lesz-e a cég akár csak a fennmaradó kötvények után fizetendő kamatok kitermelésére. Az biztos, hogy ha a cég nem tud további kötvényeket visszavásárolni az októberben lejáró sorozaton kívül, akkor jövő év februárjában és májusában összesen 900 millió forint kamatfizetési kötelezettsége lesz, majd 2014-ben nagyjából 6 milliárd forint névértékű kötvény lesz esedékes. A rövid távú megoldás tehát csak a legszükségesebb, de semmiképp sem elégséges kezdő lépés lehet a hosszú távú boldogulás irányába.

Forrás: [origo]