Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meglepő eredmény a légitársaságoknál

Vágólapra másolva!
Az Air France-KLM Group (Euronext Paris) nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves gyorsjelentését, amiben a várakozásokat felülmúló 27 százalékos profit növekedésről adott számot, köszönhetően a fellendülő nyári szezonnak. Német vetélytársa, a Deutsche Lufthansa AG (Xetra) meglepte az elemzőket, akik 40 százalékos profit csökkenést vártak, ezzel szemben a légitársaság profitja számottevően, 30 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

A francia-holland légitársaság, az Air France-KLM Group (Euronext Paris) harmadik negyedéves számaiból kiderül, hogy a cég üzemi nyeresége 506 millió euróra növekedett a 397 millió eurós egy évvel korábbihoz képest, miközben az elemzők 434 millió eurót vártak. A társaság nettó profitja - adózás és egyéb elszámolások után - 27 százalékkal nőt.

A közleményben a vállalat annak tulajdonítja a jelentősen megemelkedett profitot, hogy a nyári hónapokban erősödött a légi utasforgalom, illetve a nyáron bejelentett költségcsökkentési terv kezd kifizetődni. A társaság június 21-én bejelentette, hogy 2015-ig megválik 5000 alkalmazottjától, ami a teljes létszám 10 százalékát adja. A megnövekedett verseny késztette erre a lépésre a céget, hogy fel tudják venni a kesztyűt a fapados légitársaságokkal.

Yan Derocles, az Oddo Securities párizsi elemzője szerint a piac nem számított ilyen gyors fellendülésre az Air France-KLM-et illetően. A pozitív meglepetést a leépítések előkészítésének és a bérek befagyasztásának tulajdonítja. Az árbevétel 5,8 százalékkal bővülve 7,18 milliárd euróra változott a negyedévben, amit az utasforgalom 0,9 százalékos emelkedése is segített. Mindez 86 százalékos ülőhely kihasználtsághoz vezetett, ami átlag felettinek mondható.

Az Európában repülő járatok kihasználtsági mutatója (%)

A megnövekedett üzemanyagköltségek és a csökkenő teherszállítási forgalom éreztette hatását, aminek következtében a légitársaság éves szinten 2,64 eurós részvényenkénti veszteséget jelez előre.

A részvényárfolyam a hírre nagyot ugrott, 6,9 százalékos pluszban zárt.

Air France-KLM Group (Euronext Paris)

Megegyezik a recept

A német vetélytárs Lufthansának is jó lett a harmadik negyedéve. Európa második legnagyobb légi utasszállítója 30 százalékos profitnövekedést jelentett, 642 millió eurós nettó profittal, ami markánsan eltér az elemzők által várt 40 százalékos csökkenő profit előrejelzéstől.

A bevételek hasonló okokból nőttek, mint azt láthattuk az Air France-KLM-nél. A 8,31 milliárd eurós árbevétel 6,2 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakit. Szinte ugyan az a formula a német légitársaságnál is, mint francia-holland tásánál, mivel a május 2-i elbocsátásoknak köszönhetően költségcsökkentés miatt emelkedett ennyit a nyereségük.

A tavasszal bejelentett 3500 adminisztratív és 1000 reptéri kiszolgáló személyzet 2015-ig tartó elküldése már a harmadik negyedévben éreztette hatását.

A Lufthansa részvényeinek ára is északnak vette az irányt, és a kedvező jelentési adatokra 5,9 százalékot emelkedett.

Deutsche Lufthansa AG (Xetra)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről