Újabb magyar csomagra számítanak Londonban

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság a vártnál erőteljesebb álláspontra helyezkedett a magyar államháztartási deficitcél ügyében, ezért valószínűsíthető, hogy a magyar kormány hamarosan újabb egyenlegjavító lépéseket jelent be - vetítették előre kedden londoni elemzők. Várakozásuk szerint 150-200 milliárdos kiigazításra lehet szükség.  
Vágólapra másolva!

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének szakértői közölték: korábban arra számítottak, hogy Brüsszel hajlandó lesz elfogadni egy mérsékelt költségvetési elcsúszást, amellyel jövőre 3 százalék felett maradhatott volna a GDP-arányos magyar költségvetési hiány.

A legutóbbi időszakban kiszivárgott szűkszavú kommentárokból azonban a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint úgy tűnik, hogy az EU-bizottság egyértelműen 3 százalék alatt akarja látni a jövő évi magyar deficitet.

Ennek alapján a ház közgazdászai arra számítanak, hogy a magyar kormány a következő hónapban újabb, ezúttal 150-200 milliárd forintos költségvetési korrekciós csomagot terjeszt elő.

A londoni elemzők véleménye nem meglepő azok után, hogy az újabb kiigazítások szükségességére már maga Orbán Viktor is utalt. Az október 23-ai négynapos ünnep előtt a kormányfő Brüsszelben azt mondta, hogy az uniós elvárásoknak az azt megelőző két hétben bejelentett két megszorító csomag egyike sem tesz eleget.