Minden ötödik horvát állástalan

Vágólapra másolva!
Az idegenforgalmi szezon lecsengése után 18 százalékosra nőtt a munkanélküliségi ráta, ráadásul a közszféra tervezett karcsúsítása miatt még többen veszíthetik el állásukat. Csütörtökön több ezren tüntettek Zágrábban.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben már 311 ezren voltak állás nélkül a 4,8 milliós Horvátországban, ami 9,7 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Nyár végén, a turistaszezon lecsengésével főleg a vendéglátóiparból kerültek sokan utcára, ez magyarázza a helyzet romlását augusztushoz képest.

Összességében már 18 százalék körüli a horvát munkanélküliségi ráta, és tovább romolhat a közszféra tervezett leépítésével. A megszorító intézkedéseket a kormány az IMF nyomására hozta, miután a második negyedévi GDP 2,2 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. Nemrég 0,8 százalékos növekedésről stagnálásra kellett módosítani a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzést, miközben az elbocsátások és takarékossági intézkedések ellen csütörtökön több ezren tüntettek Zágrábban.

Magyarországon épp ellenkező tendencia figyelhető meg a munkaerőpiacon, 0,4 százalékkal csökkent az állástalanok száma tavalyhoz képest. Nyár végén a KSH adatai szerint 3 millió 917 ezren dolgoztak, 77 ezer fővel többen, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel a munkanélküliségi ráta augusztus végére 10,4 százalékra mérséklődött, és feltehetően az idegenforgalmi szezon végével sem módosult olyan drasztikusan, mint Horvátországban. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a javulást részben a nyugdíjba vonulási feltételek szigorodása és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatta.