Kiemelt jelentőségű a Déli Áramlat építése

Vágólapra másolva!
A kormány kiemelt fontosságúnak minősítette a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséhez kapcsolódó közigazgatási ügyeket, koordinátornak pedig kijelölte a Baranya megyei kormánymegbízottat. A gázvezeték magyar szakasza a tervek szerint Hercegszántó és Tornyiszentmiklós között épülne.
Vágólapra másolva!

Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a Déli Áramlat földgázszállító-vezeték kiépítésével és a vezeték működtetéséhez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, továbbá kijelölték az eljáró hatóságokat. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ezzel a Déli Áramlat Hercegszántó-Tornyiszentmiklós közötti szakaszának kiépítésével függnek össze.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy korábbi közleményében azt írta, hogy a fejlesztés előkészítése ezzel egyszerűbb eljárásban, rövidebb idő alatt mehet végbe. A közlemény szerint a cél a beszerzési források és útvonalak számának növelése, ehhez pedig fontos diverzifikációs eszköz lehet a tervezés alatt álló Déli Áramlat is. "A vezeték alternatív útvonalon szállíthat gázt Oroszországból a közép-európai régióba, ezzel növelve a térség energiaellátásának biztonságát" - írták.

A kiemelt jelentőségű ügyek koordinációjával a Baranya Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki Orbán Viktor. A miniszterelnök idén már kétszer tárgyalt a gázvezetékről a Gazprom vezetőjével, Alekszej Millerrel.

A megbeszéléseket követően a Gazprom honlapján megjelent közlemény szerint a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítésével kapcsolatos végső döntés október végéig megszületik.
Az idén augusztusban olyan horvát sajtóhírek láttak napvilágot, hogy a Déli Áramlat az eredeti tervekkel ellentétben elkerüli Magyarországot, és helyette Horvátországon keresztül haladna Olaszország irányába.

A gázbeszerzési lehetőségek bővítése érdekében a Nabucco gázvezetéket 2010 májusában, az Észak-Dél Energiafolyosó részeként megépülő magyar-szlovák összeköttetést 2011 novemberében nyilvánították kiemelt jelentőségűvé.