Kevesebb EU-s pénz jöhet Magyarországra a jövőben

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke szerint az évtized második felében akár 20 százalékkal is csökkenhet a magyaroknak juttatott uniós források mennyisége. Az EU épp most vitatkozik a következő költségvetésről, és további csökkentéseket is kilátásba helyeztek.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy Magyarország a 2014-2020 közötti EU-s költségvetési ciklusban a korábbinál mintegy 20 százalékkal kevesebb uniós forrásra számíthat - közölte kedden a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke. Horkay Nándor szerint az országnak ennek ismeretében kell felkészülnie a következő költségvetési időszakra.

A szakember közölte: a jelenlegi, 2007-2013 közötti időszakban az EU-források mintegy 1800 milliárd forintot tettek ki, és a tagállamok képviselői novemberben még nem döntenek az EU következő, 2014-2020 közötti büdzséjéről. Az uniós költségvetésről várhatóan a jövő év közepén hozzák meg a döntést.

Ciprus még jobban meghúzná a nadrágszíjat

Az Európai Unió Tanácsának ciprusi elnöksége éppen kedden jelentette be, hogy tovább nyirbálná az EU jövőbeni költségvetését az eddig tervezetthez képest. A ciprusiak közölték: legalább 50 milliárd eurós csökkentést javasolnak az Európai Bizottság javaslatához képest az EU 2014 és 2020 közötti többéves költségvetésében.

A Magyarország számára is fontos kohéziós alapokra az Európai Bizottság idén nyáron 339 milliárd eurót meghaladó összeget javasolt, a ciprusi elnökség javaslata szerint viszont erre 2014-2020 között 326,5 milliárd eurót lehetne fordítani. A ciprusi elnökség javaslata az egyes tagállamoknak juttatható kohéziós források mennyiségét az adott ország bruttó hazai termékének (GDP) 2,36 százalékában maximálná.

A bizottság a 2014 és 2020 közötti hétéves időszakra összesen 1033 milliárd eurós költségvetési keretre vonatkozó javaslatot tett le a tagállamok elé a nyáron. A nettó befizető országok viszont ezt sokallják.