Pozitív meglepetés a JP Morgantól

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszeznushoz képest bevétel és egy részvényre jutó profit szintjén is jobb harmadik negyedéves számokat tett közzé a JP Morgan, bár a Bloomberg szerint egyes tételek miatt nem egyértelmű, hogy összehasonlítható-e a beszámoló a konszenzussal. Mindenesetre 0,9 százalékos pluszban mozog a részvény a nyitás előtti kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A mérlegfőösszeg alapján legnagyobb amerikai pénzintézet, a JP Morgan kezdte meg a tengerentúli piacon a gyorsjelentési szezont a pénzügyi szektorban. A vállalat 25,86 milliárd dolláros bevételt és 1,37 dolláros egy részvényre jutó profitot tett közzé. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 24,53 milliárd dolláros bevételre és 1,2 dolláros EPS-re számítottak. A bank stabilnak mondható a 10,4 százalékos Tier 1 tőkemegfelelési rátával és a Basel III-as szabályok szerint kalkulálva is javulást értek el az előző negyedévhez képest a tőkeszerkezetet tekintve.

Az előző évhez képest 34 százalékkal tudta növelni profitját a JP Morgan, míg a bevételét 5,8 százalékkal. Mindkét soron sikerült az elemzői konszenzust túlszárnyalnia a vállalatnak, az EPS-t 14, a bevételt 2,53 százalékkal. A befektetési banki bevételek viszont nem alakultak jól, éves szinten 1 százalékot, negyedéves alapon 7 százalékot csökkentek. A Bloomberg jelezte, hogy nem feltétlenül összehasonlítható a konszenzussal a publikált EPS, mivel az számos egyszeri tételt tartalmaz. Ilyen például csökkent céltartalékolás az ingatlanok hitelekhez kapcsolódóan, vagy a peres ügyek miatti tartalékképzés.

A bank sajtóközleménye alapján erős a lakossági és a vállalati banki üzletág, illetve a vagyonkezelés és a jelzáloghitelezés is jó teljesítményt ért el. Az átlagos bankbetétek 9 százalékot neövekedtek, a hitelek pedig 8 százalékot emelkedtek.

Az április elején kirobbant kereskedési veszteség miatt jelentős árfolyamzuhanást ért el a részvény, de a papír ismét azon a szinten mozog, mint ahol tavasszal járt. Az előzetes indikációk alapján 0,9 százalékos pluszban nyithat a részvény.

JP Morgan (NYSE)

JP Morgan