Vágólapra másolva!
Az európai piacok folytatják a héten látott csökkenést és enyhébb mínuszokban mozognak az indexek, bár a nap végére próbálnak a tegnapi záróár környékére visszakapaszkodni. Amerikában pozitív hangulatban indult a kereskedés a JPMorgan kedvező gyorsjelentési számainak hatására.
Vágólapra másolva!

Korrigál az OTP

Az OTP esése miatt elgyengült délutánra a magyar tőzsdeindex és 0,3 százalékos mínuszban tanyázik zárás előtt. A bankpapír 2 százalékot esett éves csúcsáról, míg a nap kellemes meglepetését az Egis okozta 1,9 százalékos emelkedésével. A MOL és a Richter továbbra is 0,2 százalékos pluszban mozog.

A forint is tartja erejét és 281 alatt jegyzik az euróval szemben, az USDHUF kurzusát 216,6-es szinteken, a CHFHUF-ét pedig a 232,3 körül jegyzik.

Továbbra is egymásnak ellentmondó hírek érkeznek az IMF megegyezésről, ugyanis a miniszterelnök reggeli rádióinterjúja szerint nincs messze egy jó IMF megállapodás, míg Varga Mihály ma úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak nem lesz szüksége külső finanszírozásra, ha nem változik a gazdasági környezet 2013 közepéig-végéig.

Csökkentek a spanyol és olasz hozamok

Próbálnak kapaszkodni az európai tőzsdék, de még mindig a negatív tartományban mozognak a főbb indexek a telekommunikációs- és olajpapírok rossz teljesítményétől vezérelve. A DAX és a CAC 0,1 százalék körüli, míg a FTSE és a spanyol IBEX 0,2 százalék körüli mínuszban mozog.

A spanyolokkal kapcsolatos hírek szerint a kormány akkor fog dönteni az európai segélycsomag igénylésről, ha az ECB közzéteszi a kötvényvásárlási tervének teljes tervét. Ma az olasz tízéves állampapír hozamok 5 százalék alá, a spanyol 10 évesé pedig 5,6 százalékra csökkentek megerősítve a spekulációt, hogy a befektetők a közelgő ECB beavatkozás miatt veszik a papírokat.

10 százalékot emelkedett ma a német ST Microelectronics árfolyama, mivel a cég azon gondolkozik, hogy feldarabolja magát. Az analóg és a digitális üzletágát választaná ketté a legnagyobb európai félvezetőgyártó és a Bloomberg értesülései alapján a Samsung már jelentkezett is, hogy megvásárolná a digitális egységet.

800 ember elbocsátását tervezi a Vestas dán szélturbina gyártó, miután a megújuló energiára vonatkozó adókedvezmények nemsokára lejárnak és emiatt csökkenő megrendelésekre számítanak. A bejelentés után a részvények árfolyama közel 2 százalékot esett.

ST Microelectronics(Xetra)

Forrás: [origo]

Rekord profitot jelentett a Wells Fargo

Emelkedéssel nyitott az amerikai piac a JPMorgan kedvező gyorsjelentése után, miszerint jobb bevételt és egy részvényre jutó nyereséget ért el a befektetési bank, mint amire az elemzők előzetesen számítottak. A főbb indexek közül a Nasdaq és az S&P 0,2 százalékos, a Dow pedig 0,4 százalékos pluszban mozog.

A ma közzétett adatok szerint az amerikai termelői árindex 0,8 százalék helyett 1,1 százalékkal nőtt szeptemberben. Ez még így is alacsonyabb értéknek számít a múlt havi 1,7 százalékos értékről.

4,94 milliárd dolláros rekord profitot jelentett a Wells Fargo, felülmúlva a várakozásokat, köszönhetően a rekord alacsony kamatszinteknek. 0,88 dolláros EPS jelentésével nem okozott meglepetést, ami 1 centtel jobb az elemzői prognózisoknál. Kérdés, hogy mennyit tudnak belőle megtartani, ha lezárul az amerikai kormány által ellenük indított per. A rekord nyereség ellenére a papírok 3,4 százalékos mínuszban forognak a New-York-i tőzsdén.

Az Ecolab növelni szeretné részesedését az olajmezőkhöz kapcsolódó vegyipari üzletágban és 2,2 milliárd dollárért megvásárolja a Champions Technologiest és a hozzá tartozó Corsicana Technologies vállalatot. Az Ecolab papírjai 1,6 százalékos növekedést mutatnak.

Wells Fargo (NYSE)

Forrás: [origo]

Ecolab (NYSE)

Forrás: [origo]