Vágólapra másolva!
A pénzügyi szektor vezetésével emelkednek az európai indexek, melyeknek a Basel III csúszásáról kiszivárgott hír, valamint a kedvező amerikai munkanélküliségi adat adhatott lökést. A BUX a külföldi piacokhoz hasonlóan jól teljesít az OTP remeklésének köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Miniszterelnöki látogatás Németországban

Tovább száguld az OTP árfolyama, a bankpapír már 4 százalékos pluszban tartózkodik és új éves csúcsot állított be, aminek következtében a BUX is 1 százalékos erősödést mutat. Ezen túl a MOL és a Magyar Telekom papírjai 0,4 százalékot, az Egis pedig 1 százalékkal került feljebbb.

A német kancellárhoz látogatott ma a magyar miniszterelnök és a tárgyalás során a két ország közötti szoros kapcsolatokat erősítették meg, kitérve az európai politikára, valamint Magyarország euró övezetbe való belépésére is. A magyar kormányfő elmondta, hogy az ország egyelőre nincs felkészülve a csatlakozásra.

OTP (BÉT)

Forrás: [origo]

Csúszhat a Basel III, örülnek a bankok

Növelni tudták nap közben megszerzett előnyüket a vezető európai részvényindexek, aminek a kedvező amerikai munkanélküliségi adatok is lökést adhattak. A benchmarkok 1-1,2 százalék körüli pluszban tartózkodnak, már a spanyol IBEX is a pozitív tartományba tudott fordulni a mínuszokból, 0,4 százalékos emelkedést mutat zárás előtt.

Európában a pénzügyi, azon belül is a bankpapírok teljesítenek erősebben, miután kiszivárgott, hogy csúszhat a Basel III szabályozás. A hírre a Barclays, a Credit Agricole és a Royal Bank of Scotland részvényei egyaránt 4 százalékkal kerültek feljebb.

A pénzügyi szektor 1,4 százalékos emelkedésben mozog, amit a nyersanyagipari vállalatok követnek 1,3 százalékos plusszal.

A Reuters értesülései szerint irodabezárást és munkaerő-leépítéseket tervez a Siemens, mivel az európai problémák miatt több partnerük is elhalasztja megrendeléseit, beruházásait, és ezzel lépéssel szeretnék megállítani a profitjuk csökkenését. A részvények 0,8 százalékot estek a bejelentés után.

Siemens (Xetra)

Forrás: [origo]

Menetel a Sprint Nextel

Az európai emelkedést látva erősödéssel nyitottak Amerikában a piacok, a Nasdaq 0,7, a Dow 0,3, míg az S&P fél százalékos pluszban tartózkodik.

Kedvezőbb makro adatok láttak ma napvilágot az Egyesült Államokban, ugyanis az elemzői konszenzusnál jobb lett a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, ami az előző heti 369 ezerről 339 ezerre esett vissza. Az importárak a 0,7 százalékos elemzői várakozásokkal szemben 1,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, míg a kereskedelmi mérleg hiánya 44,2 milliárd dolláron alakult, ami picit magasabb, mint az elemzői konszenzus.

A vállalati hírek közül kiemelendő, hogy jelentősen emelkedtek a Sprint Nextel részvényei arra a hírre, hogy a Softbank 12,8 milliárd dollárért szeretne többségi részesedést vásárolni a cégben. Jelenleg közel 13 százalékos emelkedést mutatnak a papírok, ami még így is alacsonyabb a nyitás előtti 17 százalékos drágulásnál. A Sprint egyébként a múlt héten határozta el, hogy egyelőre nem vásárolják fel a MetroPCS kommunikációs céget.

Hewlett-Packard papírjai 1 százalékos emelkedést mutatnak annak ellenére, hogy a cég hat év után először szorult a második helyre a negyedéves számítógép eladások tekintetében. Az iparág amúgy sem fest kedvező képet, mivel az eladások száma 8,3 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest.

Optimista profitnövelési terveket jelentett be a FedEx, ami szerint 1,7 milliárd dolláros hatékonyságnövelő programot szeretnének végigvinni a következő pár évben. A bejelentést követően 1,8 százalékos pluszban mozog a részvények árfolyama.

Fedex (NYSE)

Forrás: [origo]