A T. rex devizahitele betett a Vidám Parknak

Budapest, vidámpark, A Budapesti Vidámpark főbejárata az Állatkerti körúton. Jobbról az Ikarus fantázianevet viselő „reptető” torony látható
Vágólapra másolva!
Kicsi, elavult, a leépülése több éve tart, pénze pedig már 2010 óta nincs - ez a budapesti Vidám Park. A főváros ugyan elhalasztotta a bezárásáról szóló döntést, de szinte biztos, hogy még ebben az évben becsukják a kapuit. Egy befektető már van, aki máshol, más formában újat építene, de nem árt felkészülni, hogy 2-3 évig nem lesz Vidám Parkja a fővárosnak.
Vágólapra másolva!

Szinte biztos, hogy a Vidám Park még az idén bezárja kapuit, a kérdés inkább az, hogy kinyit-e, és ha igen, mikor és hol. A park bezárása vagy privatizációja korábban is felmerült, mégsem sikerült megoldani a tetemes adósság gondját, a jelenlegi városvezetés azonban idén már rászánta magát, hogy lehúzza a rolót.

A fővárosi közgyűlés előtt már ott is volt egy javaslat, hogy november 4-én zárják be a Vidám Parkot, de a döntés elhalasztották, mert felbukkant egy befektető, aki üzemeltetné, de ehhez másik területet kell neki találni. Ezt októberben megtennék, és a hónap végi következő közgyűlésen újra nekifutnának a jelenlegi park bezárásának.

"Már februárban eldőlt, hogy bezárják a Vidám Parkot" - állította az intézmény működésére rálátó forrásunk, aki névtelenséget kért a Vidám Park bizonytalan jövőjére való tekintettel. Azt mondta, az idénre elfogadott fővárosi költségvetésben az "Előző városvezetés örökségének kezelésére céltartalék" elnevezésű fejezet pénzét gyakorlatilag két tételre különítették el: az Óbudai Gázgyár állagmegőrzésére és a Vidám Park bezárására.

Forrás: MTI/Beliczay László
Forrás: MTI/Beliczay László

A hullámvasút 1922-ben épült

Árfolyambukta a Tréfás Dzsungelen

A társaság a válság elejéig még elevickélt néhány tízmillió forintos nyereséggel, de az árbevétel csökkenése egyre nagyobb veszteségeket hozott. A mélypont 2010-ben volt 319 millió forintos mínusszal, emiatt 50 millió forintot le is kellett írni a társaság tőkéjéből. 2009-re 300 millió forint adóssága lett a Vidám Parknak, forrásunk szerint ekkor a hitelt nyújtó bank azt mondta, hogy nem hajlandó tovább finanszírozni a céget. Ráadásul a Vidám Park próbálkozott új játékok vásárlásával, de a devizahitelek csapdájába esett: a Torony nevű gépet svájcifrank-hitelre, a T. rexet euróhitelre vette. Az árfolyamveszteség 2011-ben 17 millió forint volt. A Tréfás Dzsungel és az Indiana Jones nevű játékokat pedig lízingelték, de szintén euróban, a díjat 316 forintos euróval kellett elszámolniuk (az év végi árfolyamon).

A beszerzett játékok azonban messze nem nyújtanak olyan színvonalú szórakozást, mint például a hasonló jegyárakat beszedő víziparkok. Forrásunk számítása szerint 5-10 milliárd forint befektetésével lehetne modern Vidám Parkot létre hozni, de az erősen kétséges, hogy ezt közpénzből kellene-e megtenni.

Hullámvasút lefelé

Budapesten és környékén sorra nyíltak meg az aquaparkok, kalandparkok, de a gyerekek már játszóházakban is koptathatják a nadrágjukat. Ez olyan versenytempót várt volna el a Vidám Parktól, amelyet nem bírt. A látogatottság 1991-ben még a 1,5 milliót is meghaladta, a 2000-es évek elejére viszont már csak 800 ezer fő körül járt. Innen 2003-ban nagy esés következett, majd évről évre fogyott a parkban szórakozni vágyók száma. A 2011-es közel 300 ezer fős forgalom ugyan még 23 százalékos növekedés volt az előző évhez képest, idénre viszont már csak 260 ezer főt várnak, ami azt jelentené, hogy öt év alatt megfeleződött a látogatói kör.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Nosztalgikus, nem modern

A tavalyi kisebb felívelést úgy lehet igazán értékelni, hogy közben folyamatos csökkentették a kiadásokat, közel 21 millió forintot takarítottak meg egyes tevékenységek kiszervezésével. A túlélésért küzdve erőteljes kampányba is kezdtek, tévében, rádióban és plakátokon hirdettek, hírességeket (például Oláh Ibolyát, Novák Pétert) kértek fel, kimentek a Sziget Fesztiválra, megalkották a Facebook-csoportjukat.

Emellett a jegyárakból adott engedmények is növelhették átmenetileg a látogatószámot. A Vidám Park bevételét szinte csak a jegyértékesítés adja, de ha megnézzük a park számait, akkor látható, hogy átlagosan 2700 forint körül adták a jegyeket (810 millió bevétel, 300 ezer látogató). A hivatalos árlista szerint viszont ennél jóval magasabb a jegyár (idén 4900 forint a teljes árú), ami arra utal, hogy sok ingyenvendég és kedvezményes jeggyel érkező ment tavaly a Vidám Parkba. A korábbi évek átlagos jegyára ennél magasabb 2800-3000 forint volt.

Kicsi a park

A jelenlegi Vidám Park a fejlesztések hiányán túl több ok miatt sem válhatott sikeressé. A park területe mindössze 6,5 hektár, amellyel alaposan elmarad a híres vidámparkok mögött, mint amilyen például a 85 hektáros kaliforniai Disneyland. A Budapesthez közelebbi 600 hektáros bécsi Práterben 48 hektárt tesz ki a vidámparki terület. A sikeres nagyobb szórakoztató parkok ráadásul nem a belépőkből tartják fenn magukat, a nyereséget a szállodák, éttermek termelik. "Önmagában a vidámpark nem jó üzlet" - mondta forrásunk.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté
Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Fogy a lelkesedés

Ezt a koncepciót valósítaná meg a Wing Zrt., amely 14,5 hektáron építene a Lágymányosi (Rákóczi) hídtól délre egy új vidámparkot. Tarlós István ugyan nem mondta el, melyik beruházóval egyeztettek, vagyis ki miatt kellett elhalasztani a szerdai döntést, de a Wing Zrt. az [origo]-val azt közölte, piaci információik szerint nincs más érdeklődő rajtuk kívül az új budapesti vidámparkra. A Wing szeptember végén mutatta be röviden a terveit, ezek szerint a játékok mellett éttermek, szállodák és konferencialétesítmények lennének, és létesíthetnének egy nemzetközi hajókikötőt is.

A Wing ugyan 2-3 évvel később nyitná csak meg az új Vidám Parkot, Tarlós viszont folyamatosan fennmaradó működésről beszélt. Névtelenséget kérő forrásunk szerint van rá lehetőség, hogy addig is forogjon az óriáskerék, mert a vándorcirkuszok "48 óra alatt felépítenek egy olyan Vidám Parkot, mint amilyen a mostani". Azt is elmondta, 2008-ban már jelentkezett egy befektető, amely a Vidám Parkot minden adósságával és terhével együtt átvette és Budafokra költöztette volna, de "Hagyó Miklós kirúgta őket, mert nem találták meg a közös nevezőt."

Se lenyelni, se kiköpni

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat szerint megérte az elmúlt két évben fenntartani a parkot még úgy is, hogy jelentős fővárosi támogatásra volt szüksége. Tarlós István szerdán azt mondta, hogy a Budapesti Vidám Park Zrt. 2010-ben "konkrétan csődben volt". A mostani javaslat indoklása szerint akkoriban 1,1 milliárd forintba került volna bezárni a Vidám Parkot, ehhez képest idén 490 millió forinttal számolnak. Ha ehhez hozzáadjuk a két év alatt nyújtott 360 millió forintos támogatást, akkor is 250 milliót spórolt a főváros - így érvelt a beterjesztő.

A Vidám Park működését ismerő forrásunk szerint azonban mítosz, hogy javult volna a helyzet, mivel 2010-ben sem került volna 600-700 millió forintnál többe a bezárás. Ráadásul a Bagdy-féle javaslat nagyvonalúan csak a két év alatt nyújtott 360 millió forintos fővárosi támogatást említette, pedig a budapesti költségvetés a cég 2011-es beszámolója szerint 579 millió forinttal segített ki eddig a parkot, vagyis a bezáráskor ekkora hitelről mondhatott volna le a főváros (a végelszámolás során a főváros jó eséllyel teljes hitelét elvesztette volna). Forrásunk szerint inkább az a helyzet, hogy "se lenyelni, de kiköpni nem tudták" a Vidám Parkot, mert fenntartani nem gazdaságos, a megszüntetéséről pedig a népszerűtlenség miatt döntenek nehezen a politikusok. Az ellenzék szerdán egységesen is tiltakozott a bezárás ellen.