Hamisított pálinkákat vontak ki a forgalomból

Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal visszavonták a  Kecskeméti Likőripari Zrt. engedélyét. A cég vegyes pálinkákból barack-, körte- vagy szilvapálinkát állított elő, ezeket a tételeket kivonták a forgalomból.
Vágólapra másolva!

Hamisított pálinkát vont ki a kereskedelmi forgalomból a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága.

A hatóság szerint a Kecskeméti Likőripari Zrt. a pálinkatörvény és a vonatkozó uniós rendelet előírásait megsértve a pálinkákat több alkalommal átminősítve hozta forgalomba. Így a vegyes pálinkákból barack-, körte- vagy szilvapálinkát "állított elő", valamint a barack-, körte- és szilvapálinkái tartalmaztak nem gyümölcseredetű alkoholt is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

A hatóság az üzem pálinka-előállítási és -forgalombahozatali tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette; a raktáron lévő pálinkák forgalmazását megtiltotta, és azonnali hatállyal elrendelte a hamisítottnak bizonyult pálinkatételek forgalomból való kivonását. A cégnél további termékvisszahívások elrendelése várható, és hamarosan bírságot is kiszabnak a cégre - közölte a Nébih.

A Kecskeméti Likőripari Zrt. az eset után közleményt adott ki, amely szerint a cég pálinkáiból mindössze három terméket vizsgált be a Fejér Megyei Kormányhivatal. Az érintett három termékből 3950 palackot gyártottak le.

A vizsgálat eredménye e termékeknél a pálinkák minőségét kifogásolta, "mégpedig a nem megfelelő gyümölcsből származó alkoholtartalomra vonatkozóan". A cég a közlemény szerint e termékeit külső szállítótól vásárolt pálinkából gyártotta, ellentétben a többi, saját szeszfőzdéjében előállított pálinkával.

A közlemény szerint a kifogásolt termékek visszaszállításáról már gondoskodott a cég, a raktáron lévő készletet pedig a további vizsgálatokig elkülönítették. Az ügyben a gyártó együttműködik az eljáró hatóságokkal, a többi, nem érintett termékére vonatkozóan pedig kérte a tilalom feloldását - olvasható a közleményben.