Vágólapra másolva!
Megviselte az indexeket a borongós hangulat Európában és Magyarországon, ugyanis jelentős mínuszokat sikerült összeszedni hétfő délig. A múlt pénteki jelentős erősödést ezáltal gyorsan sikerült elveszteni.  
Vágólapra másolva!

Európával együtt esik a BUX

19000 pont alá esett vissza a magyar index a hét első napján, aminek hátterében az európai indexek gyenge teljesítménye állhat. A BUX 1 százalékos mínuszban mozog, míg a blue-chipek közül a MOL, az OTP és a Richter egyaránt 1 százalékot veszített értékéből, a Magyar Telekom pedig átlag feletti, 750 milliós forgalom mellett 1,2 százalékot zuhant. A telekomcég számára kedvezőtlen hír lehet, hogy egy meg nem nevezett török cég 250-300 millió eurós beruházásra készül Magyarországon a Business New Europe szerint.

Kereskedési szünetet tartottak az E-Star piacán, miután a részvények 10 százalékos pluszba lendültek. A papírok továbbra is ekkora plusszal forognak, átlag feletti, 25 millió forintos forgalom mellett.

A forint a 284-es szint közelébe gyengült vissza az euróval szemben. Az USDHUF kurzusa 218-as szint közelében, a CHFHUF kurzusa pedig 234 körül mozog.

Pesszimizmus Európában

Jelentősen visszaadtak a pénteki pluszokból mára az európai részvényindexek. Az ázsiai indexek gyenge teljesítménye, valamint a kezdődő pénzügyminiszteri találkozók előtt az újabb lehetséges görög segélycsomag is nyugtalanítja a befektetőket.

A főbb indexek közül a Stoxx Europe 600 0,9 százalékos, a FTSE 0,7 százalékos, a DAX és a CAC pedig 1,3 százalékos gyengülést mutat. A Stoxx szektorai közül a legnagyobb mínuszban az alapanyag-kapcsolt és a pénzügyi részvények állnak 1,4-1,3 százalékkal.

Nőtt a német külkereskedelmi többlet augusztusban, mely szerint az export 2,4 százalékkal, az import 0,3 százalékkal bővült júliushoz viszonyítva. A Reuters által megkérdezett elemzők a kivitel 0,5 százalékos csökkenésére, míg a behozatal 0,3 százalékos növekedésére számítottak ezt megelőzően.

A Cookson Group, alapanyaggyártó cég papírjai 14 százalékot estek hétfőn, miután bejelentették, hogy egyik részlegük teljesítménye nagymértékben elmarad a tervezettől ebben a félévben. Ezzel a Stoxx Europe 600 index leggyengébben teljesítő komponensének számít.

Cookson Group (LSE)

Forrás: [origo]