Vágólapra másolva!
Emelkedést mutatnak az európai és tengerentúli tőzsdék, mellyel korrigálják az elmúlt napokban összeszedett veszteségeiket. Az amerikai piacok emelkedését többek között a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának vártnál jobb alakulása segítheti. Itthon a BUX 1 százalékos pluszban mozog, melyet az OTP emelkedése segít. Olvassa el déli piaci összefoglalónkat is: Brit GDP adat segíti Európát
Vágólapra másolva!

Felülteljesít a BUX

Visszahozott valamelyest az elmúlt napok mínuszaiból a BUX és az OTP szárnyalásának köszönhetően 1,1 százalékos pluszban tartózkodik, amivel a magyar piac felülteljesítőnek számít a régióban. A bankpapír 3 százalékot emelkedett és a 4000 forintos lélektani szintje felett tartózkodik. A MOL is magára talált a nap végére, és sikerült a nap közbeni mínuszokból kikecmeregnie, árfolyama 0,1 százalékos pluszt mutat.

Forrás: [origo]
A magyar piaccal párhuzamosan a forint is erősödik, és tartja a 279-es szinteket az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 215,3 körül, a svájci frank/forinté pedig 230,6 körül mozog.

15 százalékos zuhanásával történelmi mélypontra lökték délelőtt az E-Star részvényeit, és az árfolyama azóta is oda van tapadva a 315 forintos limitárfolyamhoz. A vállalat valószínűleg csődöt fog jelenteni fizetésképtelensége miatt, miután tegnap nem tudta kifizetni tegnap lejárt kötvényeit, mert nem kapta meg az államtól várt jelentős támogatást.

OTP (BÉT)

Forrás: [origo]

Korrigálnak az európai indexek

Tartják előnyüket az európai indexek, melyek közül a német és a holland index emelkedik ki 0,7 százalékos pluszal. Az erősödésnek továbbra is a brit gazdaság vártnál nagyobb mértékű bövülése, valamint az amerikai piacokon uralkodó optimizmus adhat hátteret. A szektorok közül pénzügyi papírok teljesítenek a legjobban 1 százalékos erősödéssel, míg a telekommunikációs cégek leszakadóban vannak 0,8 százalékos esésükkel.

Forrás: [origo]

Nagyjából 2 százalékos pluszban mozog a BASF árfolyama, miután a vegyipari vállalat mai gyorsjelentése jobb lett az elemzői konszenzusnál. A szakértők 1,94 milliárd eurós EBITDA-ra számítottak, a tényleges adat viszont 2,07 milliárd euró lett.

BASF (Xetra)

Forrás: [origo]


Vegyes makro adatok Amerikából

Az európai piacokhoz hasonlóan erősödést mutatnak a főbb amerikai részvényindexek az elmúlt napok zuhanása utána. A piacok annak ellenére tudnak emelkedni, hogy felemás makro adatokat közöltek délután.

Az elemzői várakozásoknál gyengébben alakult a függőben lévő lakásépítések száma, mely 0,3 százalékkal nőtt szeptemberben az előző havi 2,6 százalékos csökkenés után, ami még így is elmarad az elemzők által várt 2 százalékos bővüléstől. Ezen túl a heti munkanélküli segélykérelmek száma is egy 23 ezres csökkenés után 369 ezer főn alakult, szemben a Reuters által előzetesen várt 365 ezerrel. A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya 9,9 százalékkal emelkedett szeptemberben a várt 7,1 százalékkal szemben.

Többek között ezek hatására a tengerentúli tőzsdék 0,5-0,7 százalék körüli pluszban mozognak, az egészségügy és alapvető fogyasztási cikkek vállalatainak vezetésével.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]
Nyitás előtt felemás számokat közölt a ConocoPhillips. Az 1,46 dolláros egy részvényre jutó nyereség jobb lett az előzetesen várt 1,19 dollárnál, ám a legnagyobb olaj- és gáztermelő vállalat nettó profitja 2,62 milliárd dollárról 1,8 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben egy év alatt. A cég közölte, hogy jó úton haladnak afeél, hogy 8-10 milliárd dollár értékben adjanak el eszközöket 2013 végéig. Ezt pozitív hírként értékelhették a befektetők, mivel a papír 2,2 százalékos pluszban tartózkodik.

ConocoPhillips (NYSE)

Forrás: [origo]

Az európai autóeladások csökkenése európai gyárbezárásokra kényszerítette a Fordot, amely összesen 5700 európai dolgozójától fog megválni a gépkocsijai iránti gyenge kereslet miatt. Az intézkedésekkel 450-500 millió dollárt kívánnak megtakarítani, amit kedvezőnek ítélhettek a befektetők, ugyanis a vállalat papírjai 2,5 százalékos pluszban forognak a New-York-i tőzsdén.

Ford (NYSE)

Forrás: [origo]