Vágólapra másolva!
Iránykeresés jellemzi az európai tőzsdéket az elmúlt napokban látott nagy zuhanások után, és a tegnapi záróértékük körül tanyáznak a részvényindexek a nap közepén. A hangulatot a csalódást keltő európai feldolgozóipari beszerzési menedzser index adatai sem segítették, amelyek az eurózóna gazdasági helyzetének romlásáról árulkodnak. Ezen túl a német Ifo gazdasági hangulat index is várt alatti lett. Itthon a BUX az európai és amerikai piacok utóbbi napokban látott zuhanása, valamint az OTP esése miatt 1,5 százalék körüli mínuszban tartózkodik. Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is:Nagy esések után enyhe pluszban EurópaNagy zuhanás volt, lesz mit behozni
Vágólapra másolva!

Nagy üzlet a Rábánál

Nem bír talpra állni a BUX, amely továbbra is az amerikai és európai piacok elmúlt napokbeli zuhanása miatt teljesít gyengébben, így jelentősen elmarad régiós társaitól. Az utóbbi 2 napban szünetelt itthon a kereskedés, de a külföldi tőzsdéken javában zajlottak az események és jelentős mínuszokat szedtek össze a tengerentúli és európai parkettek. A magyar részvényindex pedig most csatlakozik hozzájuk, amely során 1,5 százalékkal került lejjebb átlagosnak mondható 5 milliárd forintos forgalom mellett. A főbb papírok közül az OTP-t tovább ütik és már 2,6 százalékos mínuszban mozog, a MOL és a Magyar Telekom 1,6 százalékos, az Egis pedig 1,1 százalékos csökkenést mutat.

Forrás: [origo]

A tőzsdéken uralkodó pesszimizmus a forintra is kihat, amely az utóbbi négy napban gyengülést mutat a főbb devizákkal szemben. Egy euróért 281 forintot, egy dollárért 217,2 forintot, egy svájci frankért pedig 232,3 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

A múlt heti felfüggesztését követően hirtelen áreséssel kezdte a mai kereskedést az E-Star. A papír piacán szinte azonnal kereskedési szünetre került sor, és már a 15%-os áresési limitnél tartózkodik a papír. A 370 forintos árszint közel van az augusztus végi 365 forintos rekordmélységhez. A likviditási problémákkal küzdő vállalat elkezdte 35%-os bruttó árfolyamon visszavásárolni 2012-es lejáratú kötvényeit. Péntekig 800 millió forintnyi névértékű kötvényt sikerült megvenni, de ez a közel 1,5 milliárd forintnyi tartozásnak még mindig csupán 56%-ára rúg.

Kedvező híreket közöltek a PannErgy háza tájáról, ugyanis egy újabb lépéssel került közelebb a miskolci hőszolgáltatáshoz a cég, mivel megkezdték a nyomáspróbákat. Így a korábban bejelentett tervekkel összhangban már idén elindulhat a geotermikus hőszolgáltatás Miskolcon.

A Rába befektetői is örülhetnek, mivel az idei évben erőteljesen növeli tehergépjármű futóműveinek amerikai értékesítését a vállalat. A felfutás egy 15 millió dollárt meghaladó brazil megrendelésnek köszönhető, melyet a Marmon-Herringtonnal együttműködésben teljesít a cég az idei és a következő év során. A bejelentés után 3 százalékos pluszban is forgott a papír, jelenleg 2,2 százalékos emelkedést mutat.

Visszaesett az ipar Európában

A péntek óta látott nagy zuhanások miatti pesszimista hangulatot alapvetően fokozták a délelőtt közölt kedvezőtlen makro adatok, valamint a csalódást keltő német Ifo gazdasági hangulat-index alakulása. A korábban nyilvánosságra hozott, várakozásoktól elmaradt francia és német feldolgozóipari beszerzési menedzser index BMI) mellett az összetett euró övezeti BMI 45,8 pontra, negyven havi mélypontra süllyedt a szeptemberi 46,1 pontról. A BMI 50 alatti értéke az ipar visszaesését, e feletti értéke pedig a bővülését jelzi előre.

Ezen kívül a német Ifo gazdasági hangulat index októberi értéke a várt minimális növekedés helyett csökkent. Az értéke 101,4 pontról 100 pontra esett vissza az előzetesen várt 101,6 ponttal szemben. Az index azt tükrözi, hogy a gazdasági szereplők mit gondolnak a gazdaságról, és a 100-as érték éppen a semleges vélekedéseket jelenti.

Ennek következtében küszködnek az európai részvényindexek és tegnapi záró értékük körül tanyáznak. A legjobban a francia és a holland piac teljesít. A szektorok közül a technológiai cégek papírjai emelkednek ki 1,8 százalékos erősödéssel az SAP vezetésével, amit az olajvállalatok részvényei követnek 0,6 százalékos növekedéssel. A pénzügyi vállalatok viszont összességében 0,4 százalékos mínuszban tartózkodnak.

Forrás: [origo]

Nem hat a német lassulás az SAP szoftvergyártó óriásra, mivel 16 százalékos bevétel növekedésről számoltak be az előző év azonos negyedévéhez képest. A cég 3,95 milliárd eurós bevétel mellett 618 millió eurós profitot produkált a harmadik negyedévben, valamint a menedzsment az idei évre vonatkozó árbevétel-növekedés várakozását is megemelte a korábbi 10,5 százalékról 12,5 százalékra. A cég papírjai 4 százalékos pluszban tartózkodnak.

SAP (Xetra)

Forrás: [origo]

A Volvo viszont éles profitcsökkenésről adott számot a harmadik negyedévben. A cég nyeresége közel 65 százalékkal, 207 millió euróra csökkent az előző évi 460 millió euróról, ami jelentősen alulmúlja a prognosztizált 670 millió eurót. A vállalatnál a csökkenő világpiaci kereslettel magyarázzák a gyengébb eredményeket, mivel a megrendeléseik egy év alatt 25 százalékkal csökkentek, szemben az elemzők által előzetesen várt 17 százalékkal. A papírok ennek következtében 4 százalékkal kerültek lejjebb.

Volvo (Stockholm)

Forrás: [origo]