Vágólapra másolva!
Meglepődhettek a piacok a gyengébb ipari termelési adatokon, ugyanis enyhe mínuszban tartózkodnak az európai tőzsdék, míg itthon a BUX továbbra is tegnapi záróértéke körül tanyázik.
Vágólapra másolva!

Tovább csökken a magyar csődkockázat

0,1 százalékos csökkenésével nem mutat jelentős elmozdulást a magyar piac, amin az idei évi rekord alacsony CDS-felár sem segített. A BUX teljesítményét az OTP húzhatja le 1,6 százalékos esésével, miután a bankpapírnak nem sikerül átvinni a 4350 forint körüli ellenállást. A többi blue-chip viszont jól teljesít, a Magyar Telekom és az Egis 1 százalékot, míg a MOL fél százalékot tudott emelkedni.

Idei mélypontjára, 300 bázispont alá csökkent a magyar csődkockázat Londonban 23 bázispontos esés után. Az év eleji 700 bázispont feletti rekord óta tartó folyamatos csökkenést az EU/IMF megállapodáshoz kapcsolódó várakozások és a múlt héten kormányzati részről bejelentett államháztartási egyenlegjavító programok is segítették.

Ennek következtében a forinti is erősödésnek indult és havi csúcsáig, a 281-es szintig tudott kúszni az euróval szemben. Egy dollárért 217 forintot, egy svájci frankért pedig 232 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

Visszaesett Európában az ipari termelés

Az elemzők által várt 4,1százalékos zsugorodásnál jobban sikerült az augusztusi európai ipari termelési adat, ami 2,9 százalékos csökkenést mutat , ám még mindig jelentős visszaesésnek számít. Ennek következtében a reggeli szintekről lejjebb kerültek az európai indexek és 0,3-0,4 százalékos esésben mozognak. Legrosszabbul a technológiai és a telekommunikációs cégek teljesítenek 1-0,7 százalékos eséssel. Meglepő módon a spanyol IBEX tanyázik egyedül a pozitív tartományban 0,2 százalékos plusszal.

Eközben az IMF és a Világbank tokiói közgyűlésének egyik vitafórumán Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi legfontosabb feladatok közé az európai és amerikai bizonytalanságok csökkentése tartozik, továbbá a költségvetési kiigazítások elengedhetetlenek a magas adósággal küzdő országokban.

A görög válság elmélyülését jelzi, hogy menekülne Görögországból a Coca-Cola Hellenic, az üdítőital gyártó második legnagyobb palackozója, részvényeinek jegyzését Londonba helyezve át. A cég részvényei tegnap 5 százalékos veszteséget szenvedtek el, jelenleg minimális pluszban tartózkodnak a papírok.

A Nestlé újabb beruházást kíván végrehajtani fülöp-szigeteki gyárában 120 millió dollár értékben, hogy a termékei iránti növekvő keresletet ki tudja elégíteni.

Nestlé (SIX Swiss Exchange)

Forrás: [origo]