Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Nem tudja kifizetni az Iránnal szemben fennálló 1,4 milliárd dolláros tartozását a Royal Dutch Shell a július elején életbe lépett EU-s szankciók miatt a Reuters értesülései szerint. Az amerikai agrárkereskedő, a Cargill segíthet a tranzakció lebonyolításában, barter ügylet lehet a megoldás kulcsa.
Vágólapra másolva!

A 2012. július 1-jén életbe lépő Európai Uniós szankciók miatt nem tudja kifizetni a Royal Dutch Shell az iráni nemzeti olajtársaságnak, a National Iranian Oil Companynak az 1,4 milliárd dolláros tartozását. A szankciók megtiltják az európai vállalatoknak, hogy bármilyen gazdasági kapcsolatot létesítsenek Iránnal az atomprogramja miatt. Némi hibát azonban a Shell is elkövetett, mivel a július 1-i dátumhoz közeledve továbbra is vásárolta az iráni olajat, míg több európai és amerikai olajcég már korábban lecsökkentette vagy teljesen visszavágta a vásárlásait.

A Shell tartozását ugyanakkor hajlandó lenne mihamarabb rendezni, hogy ne kamatozzon a tartozás. Azt ötlötte ki a vállalat, hogy agrártermékekkel fizetnének és egy barter ügylet keretében rónák le a restanciát.

A Shell az egyik legnagyobb amerikai nyersanyagkereskedőt, a Cargillt kereste meg, hogy segítsen a terv végrehajtásában. A Cargill szállítaná le Iránnak gabona formájában a tartozást, a Shell pedig az amerikai vállalattal rendezné a csekket.

Az agrártermékekre nem vonatkoznak a szankciók, így megoldható a tranzakció. Az 1,4 milliárd dollár értékű tartozás nyersanyag formájában az éves iráni gabonaimport 80 százalékát tudná biztosítani.

A holland olajcég tervei jónak tűnnek első ránézésre, ugyanakkor számos jóváhagyást kell még szerezniük a végrehajtáshoz. Az USA-nak, az Egyesült Királyságnak és Hollandiának is rá kell bólintania az ügyletre a Reuters értesülései alapján.

Royal Dutch Shell (Euronext Amsterdam)

Royal Dutch Shell (Euronext Amsterdam)
Royal Dutch Shell (Euronext Amsterdam)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről