Furcsán mozog az arany

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedéves amerikai GDP pozitív meglepetést okozott, ennek ellenére több mint 10 dollárt emelkedett az arany árfolyama. Furcsa reakciót láthattunk, hiszen az elmúlt hónapokban az mozgatta az aranyat, hogy mekkora lassulás várható az USA-ban és arra, miként reagál a Fed. Persze a dollár gyengülésének a számlájára is lehet írni ebből az arany mozgásból.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben az amerikai GDP 2 százalékos évesített növekedést ért el, miközben az elemzők 1,8 százalékos expanzióra számítottak. Az adat után a dollár gyengülni kezdett, jelenleg 1,293 körül mozog az EURUSD. Az arany vélhetően erre is reagált, amikor elkezdett növekedni.

Az arany reakciója azért furcsa a pozitív makrogazdasági adat után, mivel az elmúlt hetekben a nemesfémet az mozgatta leginkább, hogy a Fed a szeptember elején bejelentett jelzálogkötvény vásárlásán változtat-e, esetleg kibővíti-e a termékek körét, vagy módosít-e a kommunikációján.

A jó GDP adat miatt viszont csökkenhet az esélye annak, hogy a Fed további lépést tenne a gazdaság élénkítése érdekében. Azt sem kell ugyanakkor elfelejtenünk, hogy a Fed egy makrogazdasági adat miatt biztosan nem változtat a politikáján. Érdemes megjegyezni, hogy a ma publikált mutatóban jelentős részt képviseltek az állami megrendelések, ami nélkül gyengébb lett volna a GDP bővülésének üteme.

Arany napon belüli grafikon

Arany napon belüli grafikon

Arany napi grafikon
Arany napi grafikon