Vágólapra másolva!
Továbbra is a negatív tartományban mozognak az európai részvényindexek többek között a Sandy hurrikán miatti nyugtalanság, valamint Görögörszág miatti aggodalmak miatt. Itthon a magyar részvényindex enyhe mínuszban tartózkodik az Európában uralkodó kedvezőtlen hangulat következtében. A forint az IMF tárgyalások körül érkező negatív hírek miatt jelentős gyengülést szenvedett el a főbb devizákkal szemben. Olvassa el reggeli összefoglalóinkat is:Kevesebb pénz az EU-nál, mínuszban EurópaTétova hétkezdés Ázsiában, zárva tart Amerika
Vágólapra másolva!

Megbillent a forint

Továbbra is enyhe mínuszban tartózkodik a BUX a kormány-IMF körüli huza-vona miatti bizonytalanság, valamint az Európában uralkodó pesszimista hangulat miatt. Mint korábban beszámoltunk róla, ellentétes hírek láttak napvilágot a Valutaalappal folytatott tárgyalások körül.
A blue-chipek közül az OTP-nek sikerült visszajönni a reggeli veszteségekből és már csak 0,1 százalékos esést mutat, a MOL és az Egis viszont fél százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy véli, hogy 2013 után jöhet el a fordulat Magyarországon, mivel elmondása szerint a kormány sikeresen konszolidálta az az évi költségvetést. Továbbá közölte, hogy a GDP 3 százaléka alatt maradhat a költségvetési hiány.

Az ÁKK mai kötvényaukciója sem sikerült kiemelkedően, ugyanis terv alatt adtak el a 8 hetes diszkontkincstárjegyből. Az 50 milliárd forintnyi meghirdetett papírra 66,5 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, melyből 45 milliárdot fogadott el az Államadósság Kezelő Központ. Az átlaghozam 6,29 százalékon alakult.

A részvénypiacon uralkodó rossz hangulat nem nagyon hat az E-Star papírjaira, melyek 15 százalékos emelkedés után elérték limitárukat, ami után a kereskedést pár percre fel is kellett függeszteni, jelenleg 377 forintos szintek körül tartózkodnak a cég papírjai. Az erősödésnek valószínűleg az a hír adott táptalajt, hogy a cég szombaton megkapta az államtól a 2,54 milliárd forintot Fejér és Veszprém megye tartozásának kiváltásaként. A képet árnyalja, hogy a hitel- és áfatartozások törlesztése után fennmaradó 900 millió forintból 190 millió forintot tud fizetni a vállalat a 2012/A jelű kötvények tulajdonosainak, ami 35 százalékos árat jelent a névértékhez képest.

Az IMF körüli bizonytalanság nem tesz jót a forint árfolyamának, amely továbbra sem tud talpra állni a főbb devizákkal szemben. Az euróval szembeni jegyzések 285,1-ig is felszaladtak, míg egy dollárért már 220,6 forintot, egy svájci frankért pedig 235,5 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Vihar előtt esik Európa

Nem bírnak kikecmeregni a negatív tartományból az európai részvényindexek többek között az Amerikában tomboló Sandy hurrikán miatti nyugtalanság miatt. A reggeli kisebb esésekből nagyobb mínuszok lettek, a leggyengébben továbbra is az olasz és a francia piac teljesít. A STOXX szektorai közül a pénzügyi vállalatok papírjai mutatnak lemaradást 1 százalékos esésükkel.

Forrás: [origo]

A befektetőket nem nyugtathatja meg az sem, hogy nem csillapodnak a kedélyek Görögország körül. Most a BDO jelentette be, hogy egy kimutatásuk szerint kockázatosabbnak számít az ország a közepes méretű vállalatok körében, mint a háború sújtotta Szíria vagy Líbia. A megkérdezett pénzügyi vezetők a gazdasági problémák miatt elkerülnék az országot.

Egy hétvégi interjújában pedig Wolfgang Schauble, német politikus kizárta a görög adósság átstruktúrálásának a lehetőségét, amivel komoly bajba kerülhetne a déli ország.

A Shell papírjainak árfolyamára nem nagyon hatott az a hír, hogy nem tudják kifizetni Iránnal szemben fenálló 1,4 milliárd dolláros tartozásukat. A részvény 0,3 százalék körüli mínuszban mozog dél körül.

Shell (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

Ezen túl az UBS is tartja 5 százalék körüli emelkedését, annak ellenére, hogy a Financial Times értesülései szerint 10 ezer fős elbocsátást jelenthetnek be, hogy teljesíteni tudják a Bázel III. szigorúbb követelményeit. A befektetők pozitívan értékelhetik az igyekezetüket, ennek köszönhető a papír jó teljesítménye.

UBS (SIX)

Forrás: [origo]