Észak-Korea szinte csak Kínával kereskedik

Vágólapra másolva!
Egy év alatt több mint 60 százalékkal növekedett a kereskedelmi forgalom Kína és Észak-Korea között, miután az ENSZ szankciói miatt más nem hajlandó üzletelni Észak-Koreával.
Vágólapra másolva!

Felgyorsult a kétoldalú kereskedelem az elmúlt években Kína és Észak-Korea között, dél-koreai kormányzati források szerint a két ország közötti kereskedelem tavaly már az 5,63 milliárd dollárt is elérte, ami több mint 62 százalékos éves növekedés, a 2007-es adatnak pedig csaknem a triplája. Észak-Korea tavaly 2,46 milliárd dollár értékben exportált Kínába, ami a 2010-es kivitel duplája, miközben importja 2011-ben 3,17 milliárd dollárra nőtt. Phenjan mindenekelőtt szenet, vasércet és rezet exportál Kínába, importját javarészt nyersolaj, benzin és teherautók teszik ki.

Az adatokból az is kiderül, hogy Észak-Korea teljes külkereskedelmének mintegy 89 százalékát Kínával bonyolítja le, 22 százalékponttal többet, mint öt évvel ezelőtt.

Phenjan egyre inkább függ Kínától az élelmiszer-ellátás terén is: tavaly már 380 ezer tonna élelmiszert importáltak onnan, két és félszer annyit, mint fél évtizeddel ezelőtt. A kereskedelmi függés növekedése elsősorban az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) gazdasági szankciójának következménye, amelyet feltételezett nukleáris programja miatt vetettek ki Phenjanra.

Kína és Észak-Korea között az elmúlt időszakban a kereskedelem fellendülésén túl a közös gazdasági projektek száma is megsokszorozódott.

Szeptember végén azt jelentették be, hogy hárommilliárd jüanos (104 milliárd forint) közös befektetési alapot indítanak elsősorban az észak-koreai projektekben való kínai szerepvállalás segítésére jobbára a bányászat, az ingatlanfejlesztés és a kikötőüzemeltetés terén.
A pekingi vezetés augusztus végén arra buzdította a hazai vállalati befektetőket, hogy pénzüket az észak-koreai gazdasági övezetekben fektessék be. Csang Szung Taek észak-koreai politikus, a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un nagybátyja augusztus közepén Kínában tett látogatásán a két ország megállapodott három új gazdasági övezet létrehozásáról is, miután idén tavasszal már két ilyen közös projektről döntöttek.