A dollár tette tönkre a McDonald's negyedévét

Vágólapra másolva!
Alulmúlták a McDonald's harmadik negyedéves eredményei az elemzői várakozásokat. Az 1,43 dolláros részvényenkénti eredményt jelentős devizahatás terheli (8 cent), de a mögöttes folyamatok is a bevételi dinamika gyengüléséről árulkodnak. Esik nyitás előtt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Alaposan elvétette a várakozásokat a McDonald's (NYSE) imént közzétett gyorsjelentése. A társaság a harmadik negyedévben részvényenként 1,43 centes profitot ért el, ami elmarad az 1,47 dolláros várakozásoktól, és 3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az eredményt jelentős, részvényenként 8 centes devizahatás terhelte, ami a dollár erősödése miatt a nemzetközi eladásaikból származó bevételek dollárban elszámolt értékében nyilvánul meg.

A világ legnagyobb hamburgerláncának 7,15 milliárd dolláros árbevétele nagyjából megfelelt a 7,17 milliárd dolláros elemzői várakozásoknak, és az ezzel azonos egy évvel ezelőtti bevételnek.

Don Thompson vezérigazgató szerint a rövid távú kilátások sem túl pozitívak. A legalább egy éve nyitva tartó üzletekben az októberi eladások csökkenhetnek az előző év azonos időszakához képest, melyre 8 éve nem volt példa. A társaság felhívta befektetői figyelmét a bizonytalan kilátásokra. Az értékesítések stagnálásához az európai országokban tapasztalt kereslet visszaesés, az amerikai inflációs nyomás emelkedése és a kínai gazdasági növekedés lassulása is közrejátszik.

Az amerikai központú vállalat még szeptemberben hozta nyilvánosságra 1,3 milliárd dolláros részvény visszavásárlását, valamint 10 százalékos osztalékemelést is végrehajtott, 77 centre emelve ezzel negyedik negyedévre eső részvényenkénti készpénzkifizetést (a McDonald's negyedévente fizet osztalékot).

A nyitás előtti kereskedésben már több mint 3 százalékot esett a részvény árfolyama.

McDonald's (NYSE)